Towa bjuder in till workshop i yoga och meditation

av Jennifer Lundkvist
Den 13 maj kommer Towa att anordna en workshop i ViviYogas lokal på Skogsborgsvägen 16. På agendan står återhämtning för sinne, kropp och själ. Foto: Privat

Den 13 maj anordnar Towas massage och hälsa sin första workshop i Mariefred. Det blir en halvdag med yoga, djup sömn och meditation till musik.

För Towa Schedvins är hälsa och välmående två viktiga ledord. Hon är utbildad hälsopedagog, yogainstruktör, massör, reikihealer och klimakteriecoach med många års erfarenhet av både fysisk och mental träning. Hon har jobbat på som träningsinstruktör i femton år och har hållit på med yoga i drygt tolv år.
– Träning har alltid varit en del av mitt liv, säger Towa. Det kom lite senare i livet än för många andra och yogan kom först efter att min pappa gått bort.

Hemma i Södertälje leder hon yogaklasser och lär ut både traditionell Hathayoga, restorative yoga och medicinsk yoga. Hon leder även yoga för senioren två gånger i veckan, en åldersgrupp som Towa tycker är fantastisk att jobba med.
– Man glömmer hur mycket ensamhet det finns och ett behov av sammanhang. Och det är aldrig för sent för att lära nytt.

Efter att i december ha fått ett meddelande om att gymmet gillade vad hon gjorde, fick hon en förfrågan om att komma och leda yoga. Därför kommer hon inom kort att leda en tre timmar lång workshop i yoga, återhämtning och meditation. Ursprungligen var datumet satt till den 22 april men efter att folk hört av sig och tyckte att det var för kort om tid har hon ändrat till den 13 maj.

Medicinsk yoga är en lugn, meditativ och terapeutisk yogaform som hjälper till att reducera stress, ger avslappning, stärker kroppen och ger dom bästa förutsättningarna till självläkning.

Att hon numera även finns i Mariefred är för att familjen har sommarstuga i området. Hon har tidigare lett jympapass två somrar ute i Edsala och kommer snart också att erbjuda jympa i lokal.
– Gruppträning är så roligt, säger Towa. Det är rörelseträning på hög nivå. Man får gemenskap och träning på samma gång.

Towa arbetar med flera typer av yoga, däribland yinyoga och medicinsk yoga. Yinyoga är en form där du sitter och ligger i olika positioner under 3–5 minuter. Genom passiv stretch inkluderas även mindfulness.
– Andetaget är det starkaste verktyget vi har vid självläkning. Det långa djupa, långsamma, mjuka andetaget i jämn rytm.

Medicinsk yoga är en lugn, meditativ och terapeutisk yogaform som hjälper till att reducera stress, ger avslappning, stärker kroppen och ger dom bästa förutsättningarna till självläkning. Det finns forskning kring detta och är en typ av stressbehandling som finns inom vården. Towa menar båda dessa varianter är väldigt inkännande och tillåtande, man ska känna in vad man klarar av.

Under hennes kommande workshop kommer däremot restorative yoga att stå i fokus. Det är en terapeutisk och meditativ yogaform där man har stöttning av bolster, kuddar, block och ögonkuddar, som på olika ställen tynger.
– När vi lägger tyngd på en muskel förstärker vi avslappningen, berättar Towa.

Förutom restorative yoga väntar även djupsömn och rörlig meditation till musik. Towa vill att de som kommer på workshopen ska släppa sådant man inte längre behöver och få ny energi. Hon utlovar en stund med djup vila och återhämtning för sinne, kropp och själ. Bland de som anmält sig finns tonåringar ända upp till seniorer.
– Alla behöver detta! Det är en sån stor investering i sig själv.

Towa är själv duktig på återhämtning och har en morgonrutin som består av andningsträning, meditation och en barfotapromenad. Hon berättar att vi alla behöver stanna upp och vila ibland, och hoppas att man ska känna sig utvilad och samtidigt fylld av energi när man lämnar workshopen.
– Det blir en dag full av återhämtning. Och såklart fika!

Läs även:

Lämna ett svar