
Gripsholms slott har mycket att fira det här året. Det är slottets egen födelsedag, Carl XVI Gustavs 50-årsjubileum som kung samt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till regent.
– På sätt och vis är också varje år ett Vasaår på Gripsholm eftersom han är så förknippad med slottet, konstaterar Josefine Lindqvist, chef för enhet drift vid Gripsholm.

Gripsholms slott skyms den här dagen av en vit sky när ett dramatiskt snöoväder drar fram över Mariefred. Slottet som i år firar sin 486-årsdag ligger höljt i dunkel. Men i Kronköket är det trivsamt och varmt, när Kungliga hovstaterna presenterar programmet under jubileumsåret.
Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs för 500 år sedan. Vi lever fortfarande med arvet från den stridbara regenten och i Mariefred är slottet som han lät bygga en ständig påminnelse om hans liv och gärning.
– Bilden finns av Gripsholm som fond för kungen. Vi kommer inte undan Gustav Vasa, säger Josefine.
Under året kommer man på Gripsholm att kunna ta del av en mängd evenemang som kan ge insikter om hans person och tid vid makten. Bland annat kommer Jim Sjöberg, före detta slottsuppsyningsman på Gripsholm, hålla tre fördrag med Vasa-tema under våren. Ett av dem har han döpt till Gustav Vasa på Gripsholm.
– I det allmänna medvetandet är det här Gustav Vasas slott, förklarar Jim.
Bilden av Gustav Vasa är komplex. Han införde den ärftliga monarkin och gjorde Sverige till ett protestantiskt land. Historiker har beskrivit honom både som hjälte och tyrann. Han har tidvis hyllats, men också varit föremål för hård kritik.
– Gustav Vasa är en portalfigur och symbol. Han var inte sympatisk, men han var intressant, förklarar Jim Sjöberg.
Helt klart är att han var en skicklig marknadsförare av sin egen person och politik.
– Gustav Vasa skrev sin historia. Han är en av våra främsta propagandamakare.
Jim Sjöberg ställer frågan varför det blivit all denna uppmärksamhet kring kungavalet 1523 och svarar själv.
– Det var många kungar efter honom, men han var den sista som blev vald.



Gustav Vasa gjorde Sverige till ett arvrike och med det blev det också enklare att förstå den svenska historien, förklarar Jim.
– Oavsett om det var en kung som hade makt och inflytande eller inte så finns det en regentlängd.
Josefine Lindqvist understryker att man vill att slottet ska vara tillgängligt och man satsar också mycket på barnfamiljer.
– Slottet ska vara till för alla, säger hon.
Familjeaktiviteterna börjar redan vid påsk med visningen Vasatidens prinsar och prinsessor, som bland annat handlar om hur det var att växa upp på Gripsholms slott.
Under påsken kan man också hjälpa till att göra blommor och girlanger, som sedan ska användas på slottets födelsedag 10 augusti, när Gripsholm ska dekoreras och lövas.
På slottets födelsedag blir det sedan en mängd aktiviteter, som firande med historiska personer på slottet och marknad och gyckel på borggårdarna. När man stiger in i slottet på födelsedagen kommer man att välkomnas av Gustav Vasa och hans gemål Margareta Leijonhufvud gestaltade av förra slottsuppsyningsmannen Jim Sjöberg och husmor på slottet Jennifer Lila Knipe.
Musiken kommer också att spela en viktig roll under Vasaåret. På Gripsholms slott blir det en serie med sommarkonserter, som inleds med Romeo & Julia-kören 6 juni. De framför en specialskriven konsert med renässansmusik.
Vill man uppleva slottets omgivningar på egen hand kommer i maj appen Kungliga promenader som bland annat kan ta dig med på en historisk promenad i omgivningarna kring Gripsholms slott.
Katrin Nilsson
Länk till programmet Gustav Vasa 500 år
https://www.kungligaslotten.se/artiklar-film-360/gripsholms-slott/2022-12-21-gustav-vasa-500-ar.html
Vasapromenad i Gripsholms slottspark