Svenska Kayakomaten går på export

av Jennifer Lundkvist
Paddling har blivit alltmer populärt och nu expanderas konceptet med obemannad uthyrning till sex länder. Ägaren Richard Öhman hoppas på 100 000 paddlare i år – världen över. Foto: Kayakomat by Point 65 Sweden.

I år kommer det svenska företaget bakom Kayakomat att expanderas utomlands. Idag finns det obemannade kajakuthyrningsstationer på 84 platser i Sverige, bland annat på Visholmen i Strängnäs.

Point 65 Sweden är företaget som står bakom konceptet Kayakomat, den obemannade kajak- och SUP-uthyrningen som innebär att kunderna betalar och ”checkar ut” en kajak eller SUP via sin mobil.

– När de obemannade cykeluthyrningarna kom började jag fundera kring obemannad SUP- och kajakuthyrning, säger Richard Öhman som är grundare av Kayakomat by Point 65 Sweden. Om det var obemannat skulle det finnas långt fler platser där en uthyrning skulle funka.

Konceptet har växt genom åren och paddling har också blivit alltmer populärt. Till sommaren kommer företaget att ha 300 uthyrningsstationer i totalt sju länder.

– Vi hoppas på uppemot 100 000 glada paddlare den här säsongen.

Kayakomat fick så sent som i januari i år mottaga utmärkelsen Upcoming star för att ”vara igång med sin internationalisering/export, att ha en intressant strategi och kunna påvisa en stor internationell potential”.

Förutom de 150 anläggningar som förväntas finnas i Sverige till sommaren kommer konceptet nu alltså att även exporteras och finnas på ett 100-tal platser i Danmark, Spanien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Kanada.

Kayakomat drivs av lokala samarbetspartners och franchisetagare. En av dem finns på Visholmen i Strängnäs. Uthyrningen startade 2022 av Susanne och Urban Diffner som berättar att det känns fantastiskt kul att Kayakomaten nu exporteras till flera länder.

– Vi märkte att många turister paddlade hos oss, så det är ju roligt att upplevelsen var så positiv att man vill starta upp även på hemmaplan, säger Urban.

Urban och Susanne Diffner driver Kayakomaten på Visholmen i Strängnäs sedan 2022. På deras Facebooksida kan du läsa mer om när säsongen drar igång.
Kayakomat fick så sent som i januari i år mottaga utmärkelsen Upcoming star.

Tillgängligheten inom konceptet tror Urban är vad som gör det så attraktivt. Det är bara att boka, låsa upp och sen ut och paddla.

– Det är ju också ett väldigt fint sätt att lära känna nya platser. Det är helt annorlunda att exempelvis se en stad från vattnet än att vandra i den.

En annan säljande punkt är att deras kajaker har plats för mycket packning, men också friheten med att kunna välja om man vill vara ute bara några timmar eller flera dygn. Sedan starten förra året har människor varit nyfikna på den nya Kayakomaten och Urban upplever att intresset är stort. Några valde faktiskt att hyra flera dygn på rad under förra sommaren.

– Det bästa med att paddla är friheten och lugnet som tar över när man tyst glider fram på vattnet, säger Urban. All stress bara rinner av.

Man behöver inte paddla särskilt långt för att uppnå känslan av frihet. Enligt Urban räcker det med att glida fram längs strandkanten en stund, och om man någon gång sett en soluppgång – eller nedgång – glittra i Mälaren är det svårt att inte få blodad tand.

Även Mariefred är en populär sommarstad bland turister och har gott om vatten som man skulle kunna paddla på. Idag finns ingen Kayakomat där ännu, och Urban och Susanne har själva inte möjlighet att starta upp en heller. Företaget som står bakom Kayakomaten är dock öppna för idén om någon skulle vara intresserad.

– Vi vet att Point 65, som står bakom konceptet, gärna vill ha en operatör i Mariefred, berättar Urban. Men just nu har vi så mycket med våra andra verksamheter att vi inte hinner med det.

Tanken att Kayakomat inom kort kommer att finnas i totalt sju länder skapar nya idéer inför framtida semestrar och Urban avslutar därför med ett hett tips.

– Tänk att bila runt i flera länder och ha som mål att besöka olika Kayakomater. Vilken härlig semester!

Läs även:

Lämna ett svar