Musikduo i gränslandet mellan cabaret, folkrock och teater

av Katrin Nilsson
Duon behärskar sammanlagt en lång rad instrument, som banjo, bastuba, gitarr, trummor och piano.

Lars Demian och David Tallroth gästar än en gång Skottvångs grufva. Att spela där är alltid en glädje, menar Lars.
– Skottvång är fantastiskt. Jag har varit där mycket och spelat och det är jättegrymt. Sen att det ligger mitt ute i skogen, det finns någonting som är så fint med det. 

De senaste åren har Lars spelat mycket live tillsammans med musikerna David Tallroth. 
– Jag och David träffades genom en basist som vi båda spelade med på varsitt håll. Vi gillade varandra på en gång. Redan innan vi började spela började vi hänga, på den vägen blev det.

Nu har det blivit ett mångårigt samarbete med otaliga livespelningar tillsammans. 

– Vi delar väldigt mycket grundläggande värderingar om musik. Sedan har vi ett naturligt sväng ihop.  Vi behöver inte snacka så mycket utan vi känner in hur vi ska lira tillsammans.  

Samarbetet har resulterat i ett unikt sound. Musikgenren är svår att ringa in och varierar från låt till låt. Lars kan inte exakt beskriva en kväll med Lars och David. 

– Jag har ju aldrig sett den. Men formen är någon slags cabaret. Vi lånar vilt, till exempel från någon typ av östlig romsk musik. Vi har influenser från Tom Waits och kan blanda in lite latino. Det är väldigt varierat rent musikaliskt. Det sticker åt alla håll. 

De senaste åren har Lars spelat mycket live tillsammans med musikerna David Tallroth. Foto: Privat
Livespelningar är något av det som Lars gillar bäst och då tycker han att det är extra roligt att vara på just Skottvång.

Duon behärskar sammanlagt en lång rad instrument, som banjo, bastuba, gitarr, trummor och piano.  
– Eftersom vi har så många instrument, varierar det vem som spelar vad. Ibland spelar David bas och trummar med fötterna. Ibland är det bara två akustiska gitarrer och sång. Vi försöker variera så mycket som möjligt.

Det finns alltid med ett antal covers som Lars och David gör väldigt personliga tolkningar av. 
– Det kan vara låtar som Bängen trålar med Nationalteatern eller Regniga natt med Anna-Lena Löfgren. Eller så spelar vi Ont av Lena Ph. Det varierar. 

Men framför allt har man med alla sångerna från Lars Demians långa karriär.
– Vi har med låtar från alla album. 

Många har sina favoriter bland Lars låtar. Några som man kan förvänta sig att få höra är förmodligen Skalle full av brännvin och Svenne tills du dör. 

Livespelningar är något av det som Lars gillar bäst och då tycker han att det är extra roligt att vara på just Skottvång. Han menar att de gör en insats för trakten.
– Det handlar om att hålla kulturen i sörmlandsskogarna igång. År ut och år in har jag gillat Skottvång. De är så himla trevliga och uppskattar att man kommer dit.

Lars har ofta spelat på utomhusscenen under sommarsäsongen. 
– Nu ska vi spela inomhus och det där rummet med brasan, allt är fantastiskt. Det är också alltid jättebra publik där. 

Under våren har Lars skrivit en musikal med 17 nya låtar som ska spelas på Göteborgs stadsteater i höst. Foto: Privat

De senaste månaderna har varit lite annorlunda än vanligt för Lars. Eftersom hans spelpartner David sågade sig i fingret har de inte uppträtt på flera månader. Istället har Lars skrivit en musikal med 17 nya låtar som ska spelas på Göteborgs stadsteater i höst. 
– Det ska bli spännande. Vi har ju spelat mycket på teater förut, både jag och David och jag har gjort egna föreställningar. Men jag har aldrig varit med i ett sådant här stort sammanhang. 

I höst blir det därför Göteborg och teater för både Lars och för David som också ska vara med i orkestern. 

Lars ser fram emot höstens arbete med pjäsen då han kommer att vara kapellmästare. Han tycker att det är roligt att vara med i en teaterföreställning eftersom det är en process med många människor inblandade.

– Resultatet ser man ju inte förrän publiken sitter där och det är premiär. Först då är stycket färdigt, inte när mitt manus är klart. Det är bara en liten del av alltihop.

Läs även:

Lämna ett svar