Musikalisk regionfinal på Thomas arena teater

av Jennifer Lundkvist
Årets regionvinnare blev artisten Sam Albie. Han ska nu representera Sörmland i den stora finalen i maj. Foto: Imagine.
Nyligen avgjordes regionsfinalen av musiktävlingen Imagine Sweden på Thomas arena teater i Strängnäs. Vinnare blev Sam Albie från Eskilstuna som i maj kommer att få representera Sörmland.

Imagine Sweden är en musiktävling för ungdomar mellan 13 och 21 år. Tävlingen har funnit sedan 1986 och har genom åren banat väg för sångerskan Malena Ernman – som vann hela tävlingen 1989 – men också för Laleh, José Gonzales och Shellback. Även Idol- och Melodifestivalvinnaren Tusse har sagt att han har mycket att tacka musiktävlingen för, som på den tiden gick under namnet Musik direkt.
– Imagine Sweden är mycket mer än en musiktävling, säger Peter Strand som är projektledare för både Imagine Sörmland och riksfinalen. Vi har valt att mer och mer rikta fokus mot deltagarna själva, vad vi kan göra för dem och hur vi kan hjälpa till med vad de önskar och behöver.Tävlingen fokuserar även på gemenskap, att knyta kontakter, att stå på en riktig scen, hur man genomför ett soundcheck och hur man når ut med sin musik. Det anordnas även workshops där deltagarna får testa olika instrument och de går också ta promotionbilder med professionella fotografer.

– Vi har också stora möjligheter att skicka våra ungdomar till andra deltagande regioner, vilket ger dem chansen att uppträda på scener runtom i hela Sverige, med hjälp av ett professionellt och tryggt kontaktnät genom Imagine.

Men Imagine är inte bara en regional eller ens nationell tävling, vinnaren från riksfinalen får nämligen tävla internationellt. Den internationella finalen arrangeras av Jeunesses Musicales International (JMI).

– Imagine Sweden är en del av det internationella programmet Imagine, säger Peter. Varje år hålls en internationell final på olika platser runt om i världen, dit varje deltagande land skickar ett bidrag från sina respektive riksfinaler.

Regionfinalen i Imagine Sörmland avgjordes nyligen på Thomas arena teater. Nio akter från Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping tävlade. Foto: Jennifer Lundkvist.
Imagine är en musiktävling för ungdomar mellan 13 och 21 år och artister som Tusse, Malena Ernman och José Gonzales har alla tävlat genom åren.

Tävlingen har under åren bjudit på alla typer av musik, från klassiskt och instrumentalt till jazz, hiphop och pop.

– Det som är speciellt men i år är att det är flera grupper, säger Alfred Magnusson som har jobbat med projektet i många år. För femton år sedan var det nästan bara grupper, sedan har det blivit mer singer-songwriters.

I år tävlar 14 regioner och Sörmland är en av dem. Den stora riksfinalen kommer i år att arrangeras i samarbete med Scenkonst Sörmland. Finalen äger denna gång rum i Nyköping den 18–20 maj.

Under regionsfinalen på Thomas arena deltog nio akter från Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping. Sörmlands vinnare blev i år Samuel Enerbranth som går under artistnamnet Sam Albie. Han har tidigare deltagit i täv-
lingen och kammade förra året hem segern i regionfinalen och tredjeplatsen i riksfinalen.

– Det är riktigt kul och häftigt att jag lyckades vinna regionfinalen i år igen, berättar Samuel. Det har alltid varit en otroligt rolig upplevelse att få vara med i riksfinalen, så jag är faktiskt omåttligt taggad på att få den möjligheten i år också!

Detta är tredje gången som han tagit sig till riksfinal, första gången med bandet Plainview och de senaste två gångerna som soloartist. Han beskriver som musik som filmisk, minimalistisk och spontan.

– Mest influenser hämtar jag nog från pop och jazz och allt är en spegling av den jag är, både som person och musiker. Personligen är jag riktigt svag för vackra, nästan lite smöriga melodier.

Innan han har hört de övriga bidragen kan Samuel inte säga för mycket om sina chansen, men han hoppas att det blir tredje gången gillt.

– Utan att låta kaxig på något sätt så tror jag faktiskt på min grej och vet vad jag går för. Så förhoppningsvis blir det en vinst.

Läs även:

Lämna ett svar