Fem personer har gripits för stämpling till terroristbrott

av Katrin Nilsson
Polisinsatserna i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping skedde ungefär samtidigt.

I tisdags morgon greps fem personer i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping. Insatsen genomfördes med stöd från polisens Nationella insatsstyrka. I samband med detta gjorde polisen också ett antal husrannsakningar.

Polisinsatserna i de tre städerna skedde ungefär samtidigt. Säkerhetspolisen går nu ut med informationen att de gripna är misstänkta för att ha planerat terroristbrott i Sverige. Gripandet har föregåtts av en omfattande utrednings- och underrättelsearbete.

De fem som greps är anhållna för stämpling till terroristbrott. Stämpling betyder att man har samarbetat med någon för att genomföra ett brott, övertygat någon att göra ett brott, eller erbjudit sig att göra ett brott. 

Bedömningen från säkerhetspolisen är idag att attentatet inte planerades att genomföras i närtid. Man uppger också att det är nödvändigt att gå in och hejda ett hot i ett tidigt skede eftersom man inte kan vänta på att brottet genomförs innan man griper in. 

Vidare uppger säkerhetspolisen att det finns kopplingar till koranbränningen i januari när den högerextrema politikern Rasmus Paludan efter att ha fått tillstånd från polisen brände  koranen utanför Turkiets ambassad i Sverige. Den här händelsen fick ett stort internationellt genomslag och förorsakade protester över stora delar av världen. 

Säkerhetspolisen jobbar också med flera ärenden där de kan se att det finns ett samband med koranbränningen. I de här fallen ser de också att internationella uppmaningar till att genomföra attentat har förekommit. Säkerhetspolisen uppger också att de har sett att den misstänkta brottsligheten i fråga har koppling till våldsbejakande islamistisk extremism. 

Säkerhetspolisen har inlett en förundersökning som leds av åklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål. 

Läs även:

Lämna ett svar