Nu är det dags att Hittaut i naturen igen

av Jennifer Lundkvist
Med fyra olika svårighetsgrader finns det något för alla, oavsett om man går själv eller tar med sig hela familjen. Barnvagnar, rullstolar, cyklar och löpare kan alla vara med. Foto: Christian Olars, Aktivt familjeliv

För fjärde gången väntar en ny spännande skattjakt ute i vår sköna natur. Det finns fyra olika svårighetsgrader för att göra det möjligt för alla att Hittaut.

Nu när våren äntligen är på ingång är det dags att återigen ta sig ut och upptäcka Strängnäs kommuns natur. Med hjälp av en karta eller app kan du på egen hand eller tillsammans med vänner och familj hitta checkpoints och samtidigt upptäcka nya platser.

Det finns fyra olika svårighetsgrader på en och samma karta. Den gröna sträckan är den lättaste och har bra framkomlighet för den som har med sig barnvagn, rullstol eller cykel. Den blå är aningen svårare men fortfarande enkel. Den röda sträckan klassas som medelsvår och den svarta som svårast.

– Hittaut är en form av orientering som du kan göra när du vill under sommarhalvåret, säger Linnea Börjars som är motionsutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet. Många liknar det vid en skattjakt: med hjälp av karta ska du finna vägen fram till bestämda platser som vi kallar checkpoints.

Alla checkpoints är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Vid varje checkpoint finns en kod som man registrerar på sitt Hittaut-konto. Där kan man också följa hur det går i topplistan och motiveras av det.

Nu har årets upplaga av Hittaut dragit igång. Med hjälp av karta, app och GPS kan invånarna i Strängnäs kommun upptäcka sitt närområde på ett nytt sätt. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Hittaut startades av den lokala orienteringsklubben i Huskvarna 2007 men ägs och drivs sedan 2017 av Svenska Orienteringsförbundet. Det var ett friskvårdsinitiativ vars syfte var att locka allmänheten till fysisk aktivitet samtidigt som man upptäcker nya platser. Eftersom det sker utomhus är det tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret. Kanske vill man inleda morgonen med en härlig naturpromenad eller varva ner efter en lång dag på jobbet. Det är du som deltar som bestämmer.

Man kan likna Hittaut med orientering där man ska läsa av en karta för att hitta kontroller, men här får man använda både karta, app och till och med mobilens GPS.

– Endast tio procent av deltagarna är medlemmar i en orienteringsförening, så det känns väldigt roligt att ha nått ut till den breda massan.

I år medverkar 94 orter runtom i landet och brukar ha 100 000 registrerade deltagare varje år. Hittaut är gratis för alla som deltar och genomförs med hjälp av bidrag och sponsring. De har även samarbeten med skolor för att få piggare och friskare barn och ungdomar. Även företag och organisationer kan vara med och tävla mot olika lag eller avdelningar på er arbetsplats eller mäta er mot andra företag på orten.

I Strängnäs kommun finns det kartor över Strängnäs, Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk. I år är man också en aktivitet inom 500-årsresan som Strängnäs kommun arrangerar. Det är kommunens orienteringsklubbar som genomför Hittaut tillsammans med kommunen. Att placera ut alla dessa checkpoints är ingen enkel uppgift. Många faktorer såsom åtkomlighet och svårighet ska vägas in samtidigt som alla markägare måste ge sitt godkännande.

– Var vi placerar ut checkpointsen beror på flera olika anledningar, säger Anna Stenström Jonsson som är en av de ansvariga för Hittaut i Strängnäs kommun. Exempelvis om det redan finns en orienteringskarta för det aktuella området, om området är lättillgängligt och om det är okej med berörda markägare.

Fram till sista september kan du Hittaut i Strängnäs. Det är ett enkelt sätt att umgås med såväl familj, vänner och kollegor som med naturen. Dessutom får man vardagsmotion och möjlighet att se nya platser, samtidigt som man kan utmana varandra med att hitta flest checkpoints på en sommar.

– Hittaut är ju egentligen ingen tävling utan mer en friskvårds- och folkhälsoaktivitet för alla intresserade i olika åldrar, säger Anna.

Läs även:

Lämna ett svar