Brand i Mariefred: “Jag var tvungen att klättra ut genom fönstret”

av Katrin Nilsson
David Hultman som är insatsledare på platsen berättar att man jobbat med att framför allt släcka en brand på fasaden.

Klockan 15 på tisdagen larmades räddningstjänsten om en brand i Stadsparken i Mariefred. Isabelle som bor i huset kände att det luktade brandrök och hörde ett konstigt sprakande ljud.
– När jag öppnade ytterdörren slog det upp lågor och grannarna ropade att jag skulle ta mig ut så fort som möjligt. Eftersom det brann utanför var jag tvungen att klättra ut genom fönstret, berättar Isabelle Brännmark som bor i huset.

Isabelle bor på bottenvåningen. Först var det lite krånglande med barnspärren på fönstret och hon hann bli både rädd och stressad innan hon till sist fick upp den och kunde ta sig ut. Där kunde hon se tydligare att huset brann. 

Isabelle var ensam hemma när branden startade.

– Jag är glad att barnen är hos sin pappa. 

Även om räddningstjänsten och polisen snabbt var på plats blev Isabell omskakad av händelsen. 

– Jag känner att jag mår illa och fick i mig rök. Nu har polisen sagt åt oss att flytta oss lite längre bak, bort ifrån branden. 

En stor styrka från räddningstjänsten arbetade intensivt med att säkerställa att branden inte skulle spridas. Släckningsarbetet fortgick framför allt på husets fasad. Inga personer uppges skadade. 

I dagsläget finns inga uppgifter om hur branden började. 

– Vi rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Räddningstjänsten och polisen var snabbt på plats.
Räddningstjänsten larmades till ett hus i Stadsparken.
Hur branden startade är någonting som utredningen får visa.

Det finns ingen som är delgiven misstanke i nuläget. 

– Vi vet inte med säkerhet vad som har inträffat, men allmänfarlig vårdslöshet är ju standardrubriceringen när det handlar om någon form av oaktsamhet. Vi tror inte att någon avsiktligt har tänt på någonting.

Hur branden startade är någonting som utredningen får visa.

– Man kommer att jobba i ärendet och göra en kriminalteknisk undersökning. Det handlar om att man ska se över och titta om man hittar några spår där, som kan förklara varför det har inträffat, säger David Johansson Strömberg. 

Släckningsarbetet fortgick framför allt på husets fasad.

David Hultman som är insatsledare på platsen berättar att man har jobbat med att framför allt släcka en brand på fasaden.

– Vi vill inte spekulera i vad som är orsaken men det har brunnit på utsidan av huset. Vi har gjort släckningsarbetet där. 

Branden orsakade skador på huset, men enligt David är bostäderna beboeliga. 

– Det kan vara vissa fönster och dörrar som behöver bytas ut, men försäkringsbolaget kommer att se över det med en gång.

Vid sextiden var redan saneringspersonal på plats och satte för eventuella dörrar och fönster som behövde göras iordning. Det är fortfarande avspärrat runt om platsen, men David berättar att de boende kan flytta tillbaka. 

– Bostäderna är inte brandskadade utan det har brunnit utanför.

Vid 18 lämnar också räddningstjänsten platsen. De boende kommer att kunna återvända när saneringen blir klar under kvällen. Huset har spärrats av och kriminaltekniker ska till platsen vid ett senare tillfälle för att göra en brottsplatsundersökning. 

Vid 18 lämnar också räddningstjänsten platsen.

Läs även:

Lämna ett svar