Sofia och Vera gör vemodig film om småstadslivet

av Katrin Nilsson
Sofia Edén har gått filmlinjen Katrinebergs folkhögskola.

Vera Hamnebo och Sofia Edén är i full färd med att planera inspelningen av sin film Dream on Nykvarn.
– Vi kan kalla det för en vemodig hangout-film om hur det är att vara ung i en småstad, berättar Sofia. 

Både Sofia och Vera har växt upp i småstäder. 

– Det handlar också om att förhålla sig till de normer som kan finnas i en småstad och om längtan, att drömma sig bort, att vilja komma till något större. 

Dream on Nykvarn är första projektet som får Nykvarns kommuns nya stöd för unga, idépeng.

– Det känns jätteroligt. Vi får femtusen, vilket är maxbeloppet, förklarar Sofia.

Idépengen sjösattes av kommunen i januari. Nu kan unga mellan 15 och 25 söka bidrag för att göra ett projekt eller arrangemang i Nykvarn. Det kan vara idrott, musik, teater, film, konst eller något annat. 

Filmen kommer att ha stor igenkänningsfaktor för alla som är eller har varit unga i Nykvarn, berättar Sofia. 

– Vi kommer spela in på ganska ikoniska platser i Nykvarn, som Folkets park. Dessutom filmar vi mycket på Hökmossebadet, som var en av de platserna där man hängde på sommaren. Alla samlades där. När man var 13 och gick dit träffade man hela skolan. 

Vera Hamnebo. Foto: Privat
Sofia Edén. Foto: Privat

I Dream on Nykvarn följer vi fem ungdomar under en försommarkväll den första dagen på sommarlovet. 

– De försöker fördriva tiden. Eftersom det är en småstad finns det inte jättemycket att göra, berättar Vera.

Filmen skildrar småstadslivets rosor och törnar. 

– Det finns det här härliga med att bo i en småstad, men samtidigt är filmen vemodig, förklarar Sofia.

Filmteamet som Vera och Sofia har samlat, med fotograf, ljudtekniker med mera är vänner från Katrinebergs folkhögskola, där Sofia och Vera gått. Båda började filmskådespelarlinjen och gick där ett år. Sedan gick Sofia över till filmlinjen medan Vera fortsatte med skådespeleriet. 

En av fördelarna med film är hur allas samlade erfarenheter kan skapa något större än de man kan åstadkomma själv, säger Vera.

– Det som är så fint med film tycker jag är att det hela är en process. Du kan ta din första tanke och låta den växa och förändras, vartefter du får nya synpunkter.

Vera och Sofia fick pris för bästa skådespeleri på kortfilmsfestivalen Play.

Under en filminspelning är det många som arbetar tillsammans. Om man ser eftertexterna på en amerikansk storfilm kan det var hundratals inblandade. Sofia och Vera räknar med att de under inspelningsarbetet kommer att vara ungefär 15 med skådespelarna. 

– När vi började var det bara jag och Sofia, men sen så kommer fotograf, producent, ljudtekniker, skådespelare och då utvecklas visionen under processen. När man lyssnar på varandra blir det någonting nytt, förklarar Vera.

– Det som är så kul är att låta sig själv ändras hela tiden. Det är en process tillsammans med andra, tillägger hon. 

Både Vera och Sofia har en bakgrund med teater och skådespeleri. 

– Vi har ett intresse både för film och för skådespeleri. Det är jättekul att vi nu kan göra den här filmen. Vi gillar att fokusera just på skådespeleriet och tycker att det är både roligt och viktigt att låta skådespelarna få utrymme i sitt eget skapande, förklarar Sofia.

Under inspelningen kommer de därför att ge stor frihet till skådespelarna. 

– Vi kommer arbeta med improvisation och repa mycket. Det är för att bygga karaktärerna och ge skådespelaren större plats. Vi vill skapa utrymme för spontanitet för att få ett bra samarbete mellan skådespelare och regissör. 

I april kommer de att ha casting för att hitta skådespelare. Vera och Sofia betonar att man inte behöver ha någon erfarenhet för att komma. 

– Det är en öppen casting. Hit får alla mellan 13 och 16 år komma. Det finns inga krav på någon erfarenhet utan man kan bara komma dit  och testa, berättar Vera.

Den här castingen kan också bli ett sätt för teater- och filmintresserade ungdomar att träffa likasinnade. Vera och Sofia hoppas att deras film kan bli något av ett startskott som gör att man kommer igång med teater- och filmverksamhet i Nykvarn. 

– Det känns extra viktigt att göra det här, för när vi var i den här åldern fanns det inget sammanhang för unga som var intresserad av film och teater, berättar Sofia.

Vera och Sofia tänker att det finns ungdomar som letar efter andra med ett film- och teaterintresse. 

– Vi ser den här castingen som ett tillfälle för dem att få kontakt, fortsätter Sofia. 

– Kanske kan de bli inspirerad att starta egna projekt. Det är viktigt att gynna kulturlivet i Nykvarn och vi hoppas att det blir mer film och teater i framtiden.

Öppen casting för ungdomar mellan 13 och 16 år

Plats: Qulturum Sländan

Datum: 16 april

Repetitioner sker i början av juni och själva inspelningen av filmen är mellan den 18 och 21 juni.

Läs även:

Lämna ett svar