Högt tryck på kurs i hembakat

av Jennifer Lundkvist
Intresset för bakning har ökat och årets bakningskurs blev fullbokad på bara ett par dagar. Foto: Sofia Marcetic

På Annas hembageri i Mariefred har man anordnat bakkurser i tio år och intresset har ständigt ökat. Årets bakkurs hålls den 16 april och bokades upp på bara två dagar.

I området Stadsparken ligger det prisbelönta bageriet som blivit utsett till Sveriges bästa café, årets hållbara café och årets fikaställe. Dessutom har de tilldelats SM-guld i mathantverk vid två tillfällen. Här finns många års erfarenhet och kunskap om både bröd och bakning.

Annas hembageri har haft bakkurser i tio år och den 16 april är det dags igen. Kurserna har blivit omåttligt populära och i år sålde platserna slut på bara ett par dagar. Robert Schweitz jobbar som bagare och äger också bageriet tillsammans med sin fru Anna. Han berättar att han sett ett stort intresse i att baka eget, speciellt i dessa tider.

– Det är en baskurs i surdegsbakning, säger Robert. Man får lära sig alltifrån hur man startar en surdeg till hur man gör ett bra bröd och hur man gräddar det brödet.

Äkta makarna Anna och Robert Schweitz startade Annas hembageri för fjorton år sedan. De har mottagit flera priser under åren och delar även med sig av sina kunskaper genom olika kurser. Foto: Sofia Marcetic

Annas hembageri startades efter mycket inspirerande bakning hemma och deras målsättning är därför att lära ut enkla tips om hur man lyckas med sin bakning med den utrustning och de förutsättningar man har hemma i köket.

För att alla kursdeltagare ska få tid att baka så mycket som möjligt håller man ofta grupperna relativt små, max 10 deltagare per tillfälle.

– Vi tycker om att ha kurser, där det inte är fler än att alla får baka mycket. Vi har sett kurser där man står och tittar på när någon annan gör något, men meningen här är att jobba själv och att lära sig själv.

En stor del i bakupplevelsen menar Robert är att smaka, lukta och känna – och även lyssna – och då måste man ha en egen deg att arbeta med. I kursen står surdegsbrödet Schweitzare i fokus, som är ett bra grundbröd att lära sig för att sedan kunna anpassa efter tycke och smak, exempelvis med lite nötter eller frön.

Förutom lite teori kommer man också att få göra en bulldeg medan man väntar på att surdegen ska bli klar. Innan man går hem gräddar man sina bröd och sin plåt med bullar, så man går därifrån med varmt, nybakat bröd och varma bullar.

Surdegens popularitet har växt med åren och Robert berättar att när deras bageri öppnade för fjorton år sedan var det precis i början av att surdegstrenden startade. Även trenden med att baka eget har växt de senaste åren.

– Vi märkte en skjuts upp i pandemin när folk hade mer tid och var hemma. Nu märkte vi också att det fanns ett sug efter kursplatser.

Annas hembageri startades efter mycket inspirerande bakning hemma.
Annas hembageri ligger i centrala Mariefred. Foto: Sofia Marcetic

Robert menar att intresset för mat, närproducerat och sådant man kan göra själv har varit på ständig uppgång. Allt fler vill ta vara på vad som finns och i dessa tider är också intresset för att baka eget bröd ett sätt att spara pengar. Robert tror att trenden kommer att fortsätta att öka.

– Även om mjölpriserna har gått upp är det fortfarande otroligt billigt att göra bröd hemma själv.

För att inte störa deras ordinarie bageriverksamhet hålls kurserna de dagar bageriet håller stängt, denna gång på en söndag. I år gick platserna åt så pass snabbt att man planerar fler kurser framöver.

– Det finns få saker som gör folk så lyckliga som att gå hem med varma bröd och bullar. Det är livskvalité i kvadrat.

Läs även:

Lämna ett svar