Lär dig om Gustav Vasa, rösträttskampen och maten på 1500-talet

av Katrin Nilsson
Demonstrationståg för kvinnorösträtten med bland andra FKPR:s ordförande Frigga Carlberg, Göteborg. Foto: Nordiska museet

Lärvux erbjuder under våren fyra korta kurser med anledning av 500-årsresan. Kurserna är för den som har en intellektuell funktionsvariation eller förvärvad hjärnskada.

Det som tidigare kallades Särskild utbildning för vuxna (särvux) är idag en del av Komvux och heter ”Komvux som särskild utbildning”. I vissa kommuner, som i Strängnäs, används också namnet Lärvux om samma typ av utbildning, alltså den som vänder sig till människor med en intellektuell funktionsvariation eller förvärvad hjärnskada.

En av de fyra kortkurserna som ges i vår är Sveriges kungar och drottningar, där man får lära sig mer om Sveriges regenter från Gustav Vasa och framåt. Den här kursen kan man delta i digitalt på sin dator, eller så kan man studera i Lärvux lokaler. Det här är en chans att lära sig mer om Sveriges historia på ett överskådligt sätt. På den här kursen kan du också välja att studera vilken dag som helst under vecka 15, 16 och 17.

Det finns också en kurs som heter Mat och hälsa. Där får man lära sig mer om vad man åt på 1500-talet. Dessutom får man prova att laga mat och baka några rätter som man brukade äta på 1500-talet. Vad man åt berodde mycket på hur rik man var. Var man rik kunde det finnas stekt fisk, fågel, pastejer, korv, lagrade ostar, frukt och sötsaker på matbordet. Var man fattig var maten betydligt enklare. Vad exakt man får prova att laga på kursen är inte klart.  

De övriga kurserna kan du läsa mer om på kommunens webbsida. 

De som går kurserna kan också följa med på ett studiebesök som handlar om Gustav Vasa. Det kommer att vara i Strängnäs kommun. Tid och plats för studiebesöket kommer att meddelas senare. 

Läs mer om kurserna och hur du gör för att ansöka på Strängnäs kommuns hemsida: https://www.strangnas.se/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning/larvux-kommunal-vuxenutbildning-som-sarskild-utbildning

Läs även:

Lämna ett svar