Premiär för trädgårdsmarknad i Enhörna

av Jennifer Lundkvist
På den nya trädgårdsmarknaden med loppis är förhoppningen att man ska kunna fynda, sälja och utbyta plantor, fröer, detaljer, möbler, redskap och idéer.

Den 4 maj är det dags för trädgårdsmarknad och loppis för alla som är intresserade av uteliv, odling och hantverk.
Nu är våren äntligen här och vi kan flytta ut och rusta i våra trädgårdar. Kanske har du sått fröer inomhus som nu blivit till små plantor eller så har några växter blivit så stora att du nu har sticklingar över. I Enhörna har man tidigare arrangerat en plantbytardag, men i år tänker man större än så och slår på stort med en egen trädgårdsmarknad. Susanne Höglund är ansvarig för evenemanget som arrangeras av Överenhörna bygdegård, där hon är med i styrelsen.

– Vi har tidigare haft plantbytardag och det har varit många som handlat, men sen inte haft egna plantor med sig, säger Susanne. Då sa vi att vi ändrar det och försöker med en trädgårdsmarknad och loppis istället.

Loppmarknaden är ett sätt att låta gamla saker få nytt liv. Här ryms allt mellan himmel och jord, bokstavligt talat, som har en koppling till trädgård och uteliv. Det kan vara trädgårdsmöbler, överskott på tomatplantor eller redskap som man vill bli av med.

– Man kanske rensar ur förråden och upptäcker att man har för många spadar eller krattor. Jag tänker att någon ska kunna komma och fynda om de behöver något, och de som har överflöd ska bli av med lite.

Alla kanske inte har gröna fingrar, men Susanne tänker att marknaden ska vara till även för de som är pyssliga på annat sätt. Kanske gjuter man och tillverkar egna trädgårdsskulpturer, fågelbad eller figurer av olika slag. Trädgårdsmarknaden är kort och gott till för allt som är trädgårdsrelaterat.

– Den är för alla som är intresserade av trädgård, säger Susanne. Både de som vill bli av med, skaffa nytt och komplettera.

På marknaden kommer man att kunna köpa, sälja och byta frön.

Torsdag den 4 maj går trädgårdsmarknaden av stapeln i Överenhörna bygdegård. Eftersom konceptet fortfarande är lite på prov kommer det att hållas på kvällstid.

– Vi prövar att ha det en kväll eftersom vi inte vet vad det är för intresse. Är det så att det blir välbesökt och folk vill sälja, så kanske det blir att vi har en lördag eller söndag nästa gång.

Om du nyligen har öppnat förrådet för första gången på ett halvår och inser hur mycket du har som inte används, är marknaden och loppisen ett ypperligt tillfälle att rensa. Kanske är du på jakt efter något att komplettera med eller något som ger nytt liv och fokus i din trädgård. Det finns loppisbord att hyra både inomhus och utomhus.

På marknaden kommer man inte bara kunna köpa, sälja och byta frön, växter och föremål utan också kunskaper. Skulle man behöva extra rådgivning finns hjälp på plats.

– Det kommer att finnas en trädgårdsmästare på plats också, som man kan fråga om råd och tips, berättar Susanne. Om man har frågor om sin trädgård eller några växter.

Läs även:

Lämna ett svar