Repstart för pjäsen Gustav Vasa i Mariefred

av Katrin Nilsson
Föreställningen Gustav Vasa i Mariefred ska spelas på Callanderska i sommar.

I dagarna börjar repetitionerna av pjäsen ”Gustav Vasa i Mariefred”, skriven av Tord Eng. Hanna Widinghoff står för regin. 

– Jag tycker Mariefred är världens bästa stad, men det är alldeles för lite teater. Det här tänker jag blir mitt bidrag, som kan visa att ”så här kul kan man ha det på sommaren – låt oss ha så här roligt jämt”.

Hanna har tagit över regin efter att det varit flera avhopp från den ensemble som först skulle spelat i föreställningen.

– Jag tänkte att det kanske inte är så tidsmässigt smart att hoppa på alla tåg – samtidigt så är det så roligt.

Nu är de i inledningsfasen av repetitionerna och mycket ska utforskas. I dagarna möter hon författaren till pjäsen, Tord Eng, för att gå igenom texten. 

Pjäsen handlar om Gustav Vasa i Mariefred. Kungen spenderade en stor del av sin tid i staden. I föreställningen kommer man göra nedslag i hans liv.

– Pjäsen är lite nutid som möter dåtid. Det finns en städerska som kommer från vårt nutida samhälle, vilket blir en rolig kontrast mot de där gubbarna.

Tord Eng har skrivit pjäsen Gustav Vasa i Mariefred.

Föreställningen kommer att spelas på Callanderska. Förmodligen blir det två föreställningar på Mariefredsdagen 12 augusti och en föreställning några dagar före. 

– Det kommer bli en spelning före den 12, så att Mariefred får en egen föreställning.  Den 12 blir det väldigt många turister, så det känns viktigt att mariefredsborna har möjlighet att se föreställningen före.

Kanske kommer föreställningen också att leva vidare efter det. 

Om det finns ett intresse från ensemblen att spela flera gånger efter det, är det den som äger föreställningen och får spelar hur många gånger den vill. 

Ensemblen träffades första gången för några dagar sedan och man har ännu inte fördelat rollerna. 

– Det är lite blandade erfarenheter, precis som det ska vara i ett amatörteatersällskap. Några har kört ganska mycket före och för några är det helt nytt. Det är kul att det får vara lite mixat. 

På Callanderska kommer man att spela utomhus i den befintliga miljön. 

– Jag tänker att det ska vara så enkelt som möjligt. Man rör sig bland publiken och spelar och använder sig av det som redan finns på Callanderska. Det är ganska tacksamt, det finns ju en trappa upp och lite olika miljöer som man kan använda sig av.

Gustav Vasa tillbringade en stor del av sitt liv i Mariefred.
Hanna Widinghoff står för regin.

Hanna har en lång bakgrund inom teatern. Bland annat har hon varit ansvarig för barnskådespelarna på Dramaten.

– Det är superlyxigt att ha jobbat med Stefan Larsson, Eva Dahlman och Lars Norén – alla giganter. 

Förutom det har hon själv spelat mycket teater och arbetat som dramapedagog. Nu hoppas hon att föreställningen Gustav Vasa i Mariefred kan bli startskottet för ett aktivare teaterliv i Mariefred. 

– Det känns jättekul och jag känner mig väldigt hemma i teatermiljön. 

Läs även:

Lämna ett svar