Klassiker med Tant Klavér i sommar

av Katrin Nilsson
Föreställningen Snövit tänker Desirée handlar mycket om problem som kan uppstå när man har hand om barn som inte är ens egna.

I sommar spelar Désirée Von Bothmer Sundelius klassikerna Snövit och Bockarna Bruse. Det är hennes alter ego Tant Klavér som för sextonde säsongen står på tiljorna för att ge barn och vuxna en upplevelse och lärdomsresa.

– De här gamla klassikerna finns kvar och det är något arketypiskt över dem. Så länge det finns människor på jorden är det alltid samma frågeställningar man funderar över. 

“Jag mixar under föreställningen. Tant Klavér är berättare sedan går jag ut och in i olika roller”, berättar Desirée. Här i föreställningen Bockarna Bruse.

Föreställningens berättare är Tant Klavér – en karaktär som Désirée har spelat i över trettio år. Under föreställningen saxar hon mellan att gestalta de olika karaktärerna i historien. 

– Jag mixar under föreställningen. Tant Klavér är berättare, men sedan går jag ut och in i olika roller. Till exempel kan jag göra olika miner så får de gissa vilken dvärg det är. Det är en interaktion när de får säga att ”det där är Trötter” eller ”det där är Blyger”.

Det var när Désirée fick barn och ville vara hemma mer som hon bestämde sig för att börja med barnteater. Innan hade hon också jobbat med interaktiva föreställningar, men då var det företagsspel för vuxna. 

– Jag provade att köra en interaktiv enmansteater, där det var mycket kontakt med barnen. Det funkade direkt. Jag hittade min grej. Jag tyckte att det var roligare än att köra för företag.

Föreställningarna Snövit och de sju dvärgarna och Bockarna Bruse har Désirée spelat tidigare, så det här är nypremiärer. 

Snövit handlar mycket om problem som kan uppstå när man har hand om barn som inte är ens egna. 

  Det är ibland svårt med andras barn och kan finnas både avundsjuka och svartsjuka. 

Kanske kan det beröra ännu fler nu än när sagan ursprungligen kom till. I vårt moderna samhälle finns många bonusfamiljer. 

– Det är inte alltid så lätt. Detta kan vara ännu mer aktuellt idag när folk skiljer sig och det är väldigt många olika familjer. 

Désirée och Patrik Von Bothmer Sundelius driver Kafé Klavér tillsammans.

Berättelsen om Snövit handlar också mycket om skönhet.

– Det här med vem som är vacker, tävlingen om vem som är vackrast. Det finns en avundsjuka i det. 

När Snövit tvingas från slottet och möter dvärgarna förändras hennes liv. 

– Det blir en frihet för henne att hon hamnar hos dvärgarna eftersom hon lär sig andra saker om livet. Det är också en övergång från familjen till den yttre världen. Hon måste hjälpa till i hemmet och hon lär sig att vara försiktig. Det är någonting helt annat.

Föreställningen är interaktiv. Det går inte att påverka själva grundhistorien, men barnen kan ha olika frågor och tankar om vad karaktärerna tänker och säger. 

På det sättet kan föreställningarna bli väldigt olika. Något som alltid finns med, där det finns mycket utrymme för barnen att delta, är inledningen och avslutningen. Där berättar Tant Klavér om sina barn, som är sex dockor med olika egenskaper. 

– Det är någon slags uppvärmning. Jag har till exempel ett barn som alltid kommer bort och då kan jag fråga om de har kommit bort någon gång och de kan svara ”jag kom bort bakom gardinen” eller ”jag kom bort under sängen”. 

Kafé Klavér är ett populärt utflyktsmål.

När barnen berättat att de brukar springa bort, gömma sig eller försvinna i olika situationer kan Tant Klavér fråga vad som skulle kunna få dem att inte smita iväg. 

– Mina egna barn brukade inte komma bort, berättar Désirée, men det finns barn som bara sticker iväg på gatan eller i affären. Då kan jag fråga vad som borde gjorts för att de inte skulle sticka iväg. Ibland svarar de att föräldrarna skulle kunna säga att ”kommer du bort får du inget godis”. 

På det sättet kan det bli många kommentarer som både barn och vuxna tycker är roliga. 

– I Bockarna Bruse kan jag fråga vad som finns under bron, då förstår barnen att det är trollet. De hänger med i historierna. 

I år kommer Désirée att spela ända fram till och med augusti. Först ut är Snövit som spelas lördagar från 6 maj till 24 juni. Efter några speciellt intensiva år med Kafé Klavér vill nu Désirée Von Bothmer Sundelius kunna komma igång och spela mer teater. Kafé Klavér är inne på sin sjätte säsong sedan kaféet flyttade till Hedlandet från Södermalm i Stockholm.  

– Det är fler och fler som kommer hit. Jag är jätteglad att vi flyttade ut hit, men det var svårt just i övergången. Vi visste inte hur det skulle bli, men här går det bättre än i stan. Vi är jätteglada att vara här och det funkar så bra. Folk hittar hit. 

Läs även:

Lämna ett svar