Ett nytt aktivitetsläger väntar till sommaren

av Jennifer Lundkvist
Ungdomsledarna Linnéa, Lea och Lucas (i svart) kommer att hjälpa barnen att testa nya aktiviteter och ha roligt tillsammans.

I sommar kommer barn mellan 7 och 12 år att återigen kunna inleda sommarlovet med ett mångsidigt och roligt aktivitetsläger på Toresunds IP. Bakom initiativet står idrottsläraren Robert.

Robert Nyberg är idrottslärare och initiativtagare till aktivitetslägret.

För ett år sedan invigdes en ny aktivitetspark på Toresunds idrottsplats i Stallarholmen. Här finns nu flera ytor och redskap som bjuder in till spontan lek och aktivitet, bland annat kan man hoppa studsmatta, balansera på stockar och testa en pumptrack-bana för cykel och skateboard.

Toresunds IP har sedan tidigare flera fotbollsplaner, utomhusgym och friidrottsytor för höjdhopp, längdhopp och kulstötning. Det är helt enkelt en perfekt plats för olika aktiviteter och olika åldrar.

Robert Nyberg jobbar som lärare i idrott och hälsa, och för tre år sedan valde han att starta ett aktivitetsläger för barn mellan 7 och 12 år just på Toresunds IP.

– Jag brinner för barns fysiska välmående och hälsa, säger Robert. Även på sommarlovet tycker jag det är viktigt att främja barns hälsa och rörelseglädje. Det var huvudanledningen till att jag drog i gång detta aktivitetsläger.

Lägret sträcker sig över fyra dagar, där barnen får prova många olika lekar, friidrottsgrenar, dans, trampets samt olika bollspel. I anmälningsavgiften ingår en t-shirt, vattenflaska och ett mellanmål.

– Den första dagen får barnen sin t-shirt och vattenflaska. Därefter arbetar vi mycket med att få ihop gruppen genom olika fartfyllda lekar.

Under den andra dagen kommer man att fokusera på olika sorters terränglekar, men det kommer också att finnas möjligheter för barnen att prova på olika bollspel eller dans. Den tredje dagen får barnen prova på olika friidrottsgrenar och man kommer också kunna testa nya spännande lekar. Lägret avslutas med att barnen själva får välja aktivitet men de kan också välja att delta i en lustfylld bana med olika vattenhinder.

– Den sista dagen får barnen ofta också önska någon av de aktiviteter som vi gjort tidigare, berättar Robert. Den sista dagen firar vi med nybakta bullar från Ohlssons bageri.

Bröderna Edvin och Oskar har varit med sedan starten och ser fram emot ännu ett roligt läger i början av sommaren.

Det är tack vare lokala företagssponsorer som lägret kan genomföras. Mälarens pizzeria sponsrar exempelvis med t-shirts till barnen. Målsättningen med lägret är att skapa lust och ett intresse för barn och unga att röra på sig.

– Målet är att barnen tillsammans med kamrater ska utveckla en större lust till fysiska aktiviteter. Målet är också för barnen att utveckla en allsidig rörelseförmåga och intresse för fysiska aktiviteter.

Till sin hjälp under dessa dagar har Robert med sig ungdomsledarna Lucas, Lea, och Linnéa. Lucas har varit med sedan start och för Linnéa är det här andra gången. Ny i gänget är Lea.

– Det är kul att vara med och hjälpa till att få unga i rörelse, säger Lucas. Och kul att umgås.

Linnéa flikar in med att det inte bara handlar om rörelse utan också om att få kompisar inför sommaren. Lägret inträffar när barnen gått på sommarlov men föräldrarna ännu inte har semester. De allra flesta känner inte varandra sedan tidigare, men efter några dagar tillsammans brukar det släppa.

Bröderna Edvin och Oskar har varit med sedan starten för tre år sedan och ger lägret högsta betyg.

– Det är roligt! Fem av fem. Lekarna är roligast, favoriten är ”Catch the flag”.

Aktivitetslägret ger barn i olika åldrar möjligheten att umgås under roliga och avslappnade förhållanden och responsen brukar vara positiv från både deltagare och vårdnadshavare.

– Lägret har under de åren vi har hållit på varit väldigt uppskattat bland barnen och deras föräldrar, säger Robert. Det är också en av anledningarna till att det är kul att fortsätta genomföra det.

För att anmäla sig till lägret mailar man till robban.nyberg@gmail.com.

Läs även:

Lämna ett svar