Fikafest när Strängnäs bakverk ska utses

av Jennifer Lundkvist
Baktävlingen är en del av Strängnäs kommuns 500-årsresa och syftet är bland annat att hitta Strängnäs nya lokala delikatess.

Den 6 maj avgörs en tävling för att utse Strängnäs nya bakverk. Vinnaren kommer att få fina priser och även få servera kungen på nationaldagen.


Skånsk spettkaka, gotländsk saffranspannkaka och sorundatårta är alla bakverk som är förknippade med geografiska platser. För att utse Strängnäs nya bakverk har kommunen i samband med 500- årsresan anordnat en tävling där lokala, professionella, matlagare, bagare och konditorer som arbetar i kommunen har fått delta.– Vi vill skapa en ätbar souvenir, säger Maria Printz Emond, som är ansvarig för tävlingen. Ett gastronomiskt landmärke. Någonting som finns på den här orten och som vi hoppas ska kunna bli en klassiker som kan leva kvar.Kriterierna för att få vara med i tävlingen har varit att man är professionell matlagare, bagare eller konditor, alternativt studerande till något av detta, samt att man är verksam i Strängnäs kommun. Respektive deltagare har fått tolka vad de tycker skulle kunna ha en koppling till Strängnäs.

– Syftet med den här tävlingen är flera. Ett av syftena är att skapa någonting som är unikt för den här trakten, ett bakverk som är nytt och som har koppling till trakten och dess historia på olika sätt.

En annan anledning till att man ville skapa en bakverkstävling, berättar Maria, är för att det är en del av näringslivet som ofta tas för givet. Ofta tänker man inte på personerna, hantverket och tiden bakom allt som serveras. Vissa går upp klockan tre på morgonen för att vi ska kunna ha färskt bröd till frukosten.

Maria Printz är ansvarig för bakverkstävlingen som hon hoppas ska bli ett återkommande fenomen. Foto: Press

Kaféer och restauranger är en del av näringslivet som haft det väldigt tufft under pandemiåren och som Maria säger behöver lyftas fram – både kvalitetsmässigt och publikt.

Bland finalisterna hittar vi bland andra en konditorelev från Annas Hembageri, Emma Grön, Fröken Maräng, Hornuddens trädgård och Callanderska Gården Schweizeri på Gripsholms värdshus.

Klockan 11 den 6 maj bjuds allmänheten in till fikafest i Ugglans park när vinnaren ska koras. Det kommer att finnas aktiviteter och fikaförsäljning för hela familjen, och för barnen kommer man bland annat att hålla en chokladbollsverkstad.

– Det har varit viktigt för mig att det här inte ska vara något som sker innanför stängda dörrar, säger Maria. Det är ett sätt att lyfta fram den här delen av vårt näringsliv som ska få synas och även människorna bakom. Det ska bli en festdag.

För barnen kommer det att finnas en chokladbollsverkstad.

Tanken är att vinnarreceptet sedan ska kunna spridas till allmänheten och till alla som vill börja baka. Vinnaren får inte bara sitt bakverk utsett till en lokal delikatess, den kommer också att få i uppdrag att leverera sitt bakverk till en lunch med kungaparet när de besöker Strängnäs på nationaldagen.

För Maria är det viktigt att fikafesten blir en festlig dag för alla och att begreppet fikaidyll i Strängnäs ska bli ett etablerat begrepp och också ett återkommande evenemang.

– Det kommer att bli flera fikafester och det finns redan idéer för hur de skulle kunna se ut. Strängnäs vill ju gärna marknadsföra sig som en fikaidyll och då blir det lite upp till bevis.

Läs även:

Lämna ett svar