Exklusiv förhandstitt av det historiska staketet

av Jennifer Lundkvist

Sju konstnärer har bidragit med olika motiv till projektet.

På nationaldagen invigs det nya staketet som ska sträcka sig runt Gripsholms värdshus och berätta om traktens och landets historia.

Den 6 juni 2023 är ett viktigt datum för Sverige men också för Strängnäs och Mariefred. För att visa upp viktiga händelser, platser och personer har Svenska kulturpärlor tillsammans med lokala konstnärer tagit fram ett staket som kommer att rama in Gripsholms värdshus på ett historiskt sett. Staketet kommer att bestå av 70 olika motiv, som är skapade av sju olika konstnärer.

– Fredrik Åström kom på idén från början och kom till mig och frågade om jag kunde tänka mig att göra de här 70 motiven, säger Johan Patricny, som är konstnärlig ledare för projektet.

Johan tyckte att det lät som ett spännande projekt men sa att det skulle bli svårt för honom att ensam hinna göra så många motiv. Då kom de istället fram till att de skulle samla ett gäng konstnärer som kunde göra det här ihop. Konstnärerna har en lokal anknytning, förutom Peter Linde från Saltsjöbaden, som är ett känt namn inom konstnärsvärlden.

Johan Patricny är konstnärlig ledare för projektet som Fredrik Åström är initiativtagare till.

Tanken var från början att alla konstnärer skulle göra tio motiv var men Johan har tagit fram totalt 21 motiv. Alla har fått samma format och storlek att jobba med och Johan har i sin roll som konstnärlig ledare också sett till att alla motiv följer samma manér.

– Runt varje motiv är det som ett rutmönster som ramar in motivet för att få det enhetligt.

Det första motivet kommer att finnas uppe i backen och sedan fortsätta i kronologisk ordning ner längs Källargränd, in på Gripsholmsvägen utmed hamnen och sedan avslutas i korsningen till Kyrkogatan vid Callanderska gården, där jubileumsmotivet kommer att sitta.

– Det är 70 motiv i kronologisk ordning, från 400–500-tal med fornborgen, som är det första motivet, berättar Johan.

För att välja vilka motiv som skulle vara med tog de hjälp av Jim Sjöberg som är historiker och jobbar på Gripsholms slott. Tillsammans med honom tog man fram motiv som dels är viktiga, men som också kunde fungera bra som en bild.

– Det är lite blandade motiv med byggnader, platser, personer och händelser. De flesta motiven är från Mariefred, men det finns också de som är från Strängnäs kommun, till exempel har vi Strängnäs väderkvarn och domkyrkan.

Staketet kommer att omringa Gripsholms slott och bli en sevärdhet i staden.

Alla sponsorer kommer att få miniatyrer i metall av motiven och vissa får även tryckt på papper. Johan berättar att tanken är att man kanske ska kunna ha miniatyrer till försäljning också – som souvenirer.

Det är Ronnie Bergvall från ingenjörsfirman Bergvall-Leindahl som har fått hedersuppdraget att med sin laserskärmaskin skära ut alla motiv. Torsdagen den 27 april bjöds press och sponsorer in till deras verkstad för en exklusiv förhandstitt på det nya staketet.

Under vernissagen medverkade alla sju konstnärer, där flera fick se sina verk för första gången. Ett tjugotal motiv visades upp som gav en bild av alltifrån Pax Mariae och IFK Mariefred till branden av Grafikens hus och Stockholms blodbad.

Plåten är av ett material som kommer att rosta snabbt och bilda ett naturligt skydd mot skadlig rost samtidigt som det ger en härlig färgton till staketet.

Initiativtagaren Fredrik Åström berättade att man vid varje motiv kommer att ha en QR-kod som man kan scanna för att få höra Herman Lindqvist och Jim Sjöberg berätta mer om respektive motiv.

– Vi är alla väldigt nöjda med resultatet, säger Johan.

 

 

Läs även:

Lämna ett svar