En av Mariefreds legendarer 

av Birgitta Markendahl
En av Mariefreds legendarer

Historierna om Mariefred och dess invånare genom tiderna är många, och i boken Nya historier från Mariefred berättar Yngve Andersson några av dem. Boken är illustrerad av mariefredsbon Harry Karlsson, som levde mellan 1926 och 2008.  

Maria Sofia Leckström, kallad Elfvan, var en i alla bemärkelser stor kvinna i Mariefred som i Yngve Anderssons berättelse kallas Maja. Hon föddes i slutet av 1800-talet som nummer elva i barnaskaran och ”blev betydligt större än alla andra kvinnor i Mariefred”. Under ett antal år förestod hon kallbadhuset på Kölnholmen och kom då i kontakt med många mariefredare. Hon hade ett problem när det gällde hytten där hon sålde biljetter. Dörren från badhusbron var så trång att hon måste ta sig in genom herravdelningen, vars dörr var bredare. Därifrån kunde hon bakvägen komma in i sin hytt. Detta var dock inget som störde henne. Tvärtom var det positivt och Andersson skriver att det var något ”som förgyllde den glada vardagstillvaron ytterligare”. 

”Mariefreds strandbad i Femte backe” kom till 1932 och då fick Maja tjänsten som biljettförsäljerska där i en ny liten byggnad med snickarglädje på gavelspetsen. Men ve och fasa! Maja kom inte in genom den dörren heller utan fastnade mitt i dörrhålet med ett ben i kiosken och ett utanför. När hon tog ett steg till följde hela huset med ”fastnitat vid fötter och axlar som ett plåster”. Maja baxades ut ur hytten och ingen gnällde över besväret. Alla gillade Maja. Den alltför smala dörren spikades igen och hela gaveln utom själva spetsen fick gångjärn och dörrvred och blev en lagom stor dörr åt Maja, som skrattade gott åt äventyret tillsammans med mariefredsborna. 

Innan Maja blev biljettförsäljerska hade hon skött hushållet åt Ellen Sjögren, som hade syateljé vid Storgatan. Yngve Andersson berättar i boken om den gången då hon kom till Strandbadet för att bjuda Maja på kaffe och tårta och gratulera henne till den nya fina befattningen. ”Du har ett alldeles eget, nybyggt och utrusat hus med högt och förnämt läge”, sa Sjögrenskan. Nu skulle Maja inte längre kallas biljettförsäljerska utan kurhusfurstinna av Baden-Baden. Hon kröntes med tre slag av tårtspaden av sin förra arbetsgivare, som hade utsett sig till representant för allmänheten i Mariefred i detta viktiga uppdrag. Ceremonin avslutades med orden: ”Den titeln skall Du bära med heder och ära intill dess Du dör om Du nån gång gör det.”  

Jo, Elvan Maria Sofia Leckström dog 1938 och har sin grav tillsammans med systrarna Amelie och Alma på Mariefreds kyrkogård. 

 Yngve Andersson avslutar berättelsen om Elfvan: ”Ja, så gick det till när Mariefred fick sin alldeles egna – fortfarande i dubbel bemärkelse – kurhusfurstinna. Den både första och sista i hela sin ärorika historia hittills. Ja, kanske rent av den första kurhusfurstinnan i hela världen. I alla händelser den absolut största.” 

 År 2000 avled Yngve Andersson, som bland annat skrev under signaturen YAN i Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning i drygt 60 år. Han blev 90 år gammal. 

Läs även:

Lämna ett svar