Två mandarinänder på besök i Mariefred 

av Katrin Nilsson
De två mandarinänderna verkar oskiljaktiga och gör allt tillsammans. foto Katrin Nilsson

Sedan en tid har mariefredsborna kunnat se två färggranna, små mandarinänder i staden. Förra året fanns en hane som levde tillsammans med gräsänderna. Om det är samma and som återvänt med en vän, eller två nya besökare, vet vi inte.  

– Det är inget ovanligt att de kommer tillbaka till samma plats år efter år, men man kan inte säga säkert, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet.

Båda mandarinänderna är hannar. De två verkar oskiljaktiga och gör allt tillsammans. Under veckorna de varit i Mariefred har man hela tiden sett dem i varandras sällskap.  

Mandarinänder lever helst i vatten där det finns träd som växer vid stranden. De anpassar sig bra i det svenska klimatet och finner sig väl tillrätta bara det finns öppet vatten. Om de bildar par håller de samman hela livet ifall det är möjligt. I Kina ser man mandarinanden som en symbol för trohet. 

Om en av dem som kommit till Mariefred nu är samma and som var här förra året får man alltså låta vara osagt. Ingen av de två änderna är ringmärkta.  

– Det är svårt att säga om man inte har något speciellt kännetecken på den, betonar Didrik.  

Mandarinanden kommer ursprungligen från Asien, men redan på 1700-talet började mandarinänder importeras till Europa. De är spektakulära fåglar med sin fjäderdräkt i orange, blått, vitt och grönt och blev ett vackert, färggrant inslag i europeiska parker.  

Med tiden rymde en del och blev förvildade. Eftersom de är skickliga, snabba flygare spred de sig i Europa. Idag finns vilda mandarinänder bland annat här i Sverige.  

– De har etablerat sig som frihäckande i Sverige, men framför allt nere på kontinenten till exempel i Nederländerna, England och Tyskland. Så många av de mandarinanden som har setts i Sverige senaste tiden är inte nödvändigtvis sådana som har rymt från fågelparker, utan Sverige har ett frilevande bestånd, berättar Didrik. 

Om man ser på artdatabanken verkar det som mandarinanden senaste tiden haft en betydande ökning.  

– Den har fått ett enormt uppsving i rapporteringen det senaste tre åren. Men det reflekterar inte en faktisk ökning, utan beror på att för tre år sedan bedömdes mandarinanden vara kryssbar för fågelskådare.  

Didrik Vanhoenacker. foto Annica Roos

r tre år sedan bedömde man, att även om den från början är inplanterad, är de nu frilevande i Sverige. Många fågelskådare blev inspirerade att söka upp den när den började räknas som vild och därmed ”kryssbar” fågel. 

Den faktiska ökningen av beståndet av mandarinänder här i Sverige har inte varit så dramatisk.  

Ökningen har skett gradvis och långsamt. De första mandarinänderna kom hit för väldigt länge sen, men man kan ju säga att de senaste två decennierna har de ökat stadigt. Man ser dem här och där i Sverige och att de häckar också på ett antal ställen. 

En ny art ökar ofta långsamt i början. 

– Det är inte så lätt att hitta någon att para ihop sig med. Eller så parar de sig med en släkting och det blir inte så många ägg. Men sedan säger det smack, så blir det fler rätt snabbt. Ofta men inte alltid blir det lite ketchupeffekt när en ny art etablerar sig. 

Att de här två mandarinänderna fastnade för Mariefred kan ha flera orsaker.  

– Man kan gissa att det finns tillgång på mat, vatten och boplats, men också att det inte finns katastrofalt, mycket farliga saker som rovfåglar, eller massa besvärliga hundar. Då tänker de kanske att det här var ett jobbigt ställe vi åker någon annanstans.  

Gräsänderna som redan finns i Mariefred är också viktiga för mandarinänderna. 

Att de här två mandarinänderna fastnade för Mariefred kan ha flera orsaker. foto Katrin Nilsson

– Finns det andra mandarinänder är det väldigt positivt. Då tänker anden att det är en jättebra plats. Men finns det inga mandarinänder, och man redan har provat några ställen där det inte heller fanns några, tänker man att gräsänder i alla fall är lite bra att hänga med.  

 

Läs även:

Lämna ett svar