Utställningen Göra krut öppnar på Bruksmuseet i Åker 

av Katrin Nilsson
Centrifug för bortträngning av vatten i nitrocellulosan. Okänd fotograf, Åkers hembygdsförenings fotoarkiv.

Krutbrukets långa historia skildras både genom utställningen Göra krut och i boken Åkers Krutbruk 1552 – 2022 av Pehr Bengtsson.  

Utställning öppnar på samma gång som boken släpps på Museets dag 27 maj. Historien om Krutbruket innehåller både framgångar och katastrofala olyckor. Företaget har också genom åren föndrat verksamheten diametralt. Från början var det ren kruttillverkning, sedan gick man över till att bland annat tillverka skyddsutrustning. Numera är man i fastighetsbranschen och företaget heter följaktligen Åkers krutbruk fastigheter AB.  

Med sin start på 1500-talet är företaget äldst i Åkers styckebruk. Att Hembygdsföreningen gör utställningen och ger ut boken just i år är passande eftersom man kan anknyta till 500-årsresan. Gustav Vasa var nämligen den som en gång tog initiativet till kruttillverkningen.  

Pehr Bengtsson foto privat

Uppskattningsvis började kruttillverkningen vid vattenhjulen i Forsa någon gång på 1550-talet. När exakt är inte klarlagt. Hanteringen av krutet under tillverkningen var riskabel och det har genom åren skett en del i olyckor där människor både blivit skadade och avlidit.  

Förutom en skildring av produktionen under de olika tidsåldrarna berättas det både i utställningen och boken om hur människorna på bruket levde. Här skildras vardagslivet med arbete, nöjen, skola, sorg och glädje både ur arbetarnas och ägarnas perspektiv.  

Utställningen invigs av nuvarande Vd för Åkers Krutbruk Fastigheter AB, Peter Servin. Spännande nog har både Gustav Vasa själv och sonen Hertig Karl tagit tillfället i akt och medverkar när utställningen öppnar. Förutom att njuta av detta celebra besök kan man under dagen bläddra i pärmar med foton och se filmer från Krutbruket.  

Öppningen av utställningen är alltså även Museets dag. Både museet och Bruksarkivet är öppna. Dessutom finns det aktiviteter som hoppborg, tipspromenad, godisregn och veteranbilar. 

Denna dag har också Åkers Sweden öppet för allmänheten. Sist men inte minst, är det denna dag också efterlängtad Byloppis i Åkers styckebruk.   

Läs även:

Lämna ett svar