100-årsjubileum för Petterssonbåten Silva 

av Katrin Nilsson
Många i Mariefred lade märke till den vackra båten ritad av båtkonstruktören Carl Gustaf Pettersson.

Anders och Viola Widström gästade under slutet av förra veckan Mariefred med sin 100-årsjubilerande Petterssonbåt. De hade på sin väg från Björkö valt att stanna till i Mariefred. 

– Vi bor på Ekerö och brukar åka hit som nu, tidigt på våren. Mariefred är en trevlig stad att besöka och det är lite båtar i hamnen så här års, säger Anders.

Som en uppenbarelse ligger plötsligt den vackra Petterssonbåten i Mariefreds annars tomma gästhamn. De fina träarbetena skiner och på bordet i aktern är det framdukat med blommor och några tidstypiska glas och föremål.  

Silva, som fyller hundra år, hade kanske gått en dyster framtid till mötes om inte Anders och Viola blivit tipsade av en vän som fann henne uppställd på land i Lomma.   

När Anders och Viola nu båda är pensionärer är de ute med Silva ungefär 120 dagar om året.

– Jag hittade Silva på grund av en kompis som också är båttokig. Han hade träffat en tjej från Skåne, så medan hon jobbade åkte han runt i hamnarna och letade efter roliga projekt, berättar Anders. 

När Anders kompis Erik hittade Silva var det en ”tillsaluskylt” fastspikad på stäven. 

– Han tipsade oss om att båten fanns där, så vi åkte ner och tittade på den.  

De bestämde sig snabbt för att köpa den även trots att de såg att båten var i stort behov av renovering.  

– Silva var ett vrak när vi hittade henne för 28 år sedan. Hon var i jättedåligt skick. Man kunde gå in genom botten, faktiskt. Hon hade stått på en kaj nere i Skåne i 20 år. 

På samma gång kunde de se att Silva var en fin båt. Det är en så kallad salongsmotorbåt. Silva är unik, eftersom den tillverkats i endast ett exemplar på beställning 1923. Den som ritat båten är Carl Gustaf Pettersson, som gett namn åt de så kallade Petterssonbåtarna eftersom han var först med att skapa den här speciella typen av fritidsbåtar med salong eller ruff. Även båtar av samma slag som tillverkats av andra båtkonstruktörer kallades sedermera för Pettersonbåtar. 

Silva kan räknas som en Petterssonbåt, även om den vanligaste längden snarare är sju meter än Silvas 12,6. Typiskt för Petterssonbåtarna är annars att de har en böj upp till fördäck och är kravellbyggda, vilket betyder att man lagt plankorna kant vid kant och inte omlott, som annars vid klinkbyggning. Det gör att både utsidan och insidan på en Petterssonbåt är slät.  

– Vi tyckte att det var en vacker båt när vi först såg henne och att det var en lämplig storlek, berättar Anders. 

De förstod också att det skulle blir mycket arbete att få Silva sjöduglig igen. Båten hade stått och förfallit sedan början av sjuttiotalet, fram till 1995, när Anders och Viola hämtade hem henne till Ekerö där de bor. Sedan startade det omfattande arbetet med att göra i ordning båten. Anders är utbildad båtbyggare och möbelsnickare, så det hade han stor nytta av här.  

– Det är vi själva som har renoverat, så det har varit mycket jobb. 

Silva som hon såg ut när Anders och Viola först såg henne på Oscars varv i Lomma.

Efter de omfattande renoveringarna kunde Silva till slut sjösättas andra november 2001. Anders beräknar att de har lagt ned ungefär 10 000 timmars arbete på Silva.  

– Det var sju års renovering först, men nu har vi använt Silva i 20 år som familjebåt. 

Ungefär 120 dagar om året uppskattar Anders att de tillbringar på båten. På grund av att de har Silva har de kunnat göra många spännande resor. De har bland annat besökt Höga kusten, Umeå, Vänern, Vättern, Skåne, Blekinge samt åkt Göta kanal mer än en gång. Dessutom har de besökt våra grannländer i Skandinavien.  

Nu är Anders och Viola i sitt eget hemmavatten Mälaren och har lyckats komma på besök till Mariefred under en av de allra vackraste aprildagarna. Solen skiner och det är sommarvärme. De kan i lugn och ro sitta i aktern och spela backgammon. En natt stannar de i Mariefred, sedan åker de vidare. Man är fri att vara spontan när man har båtsemester. 

– Det finaste är att bara åka i långsam takt. Sedan kan man välja ifall man vill stanna till i en stad eller lägga till i en naturhamn. Vi har inte bestämt var vi ska semestra i sommar. Kanske blir det Göta kanal som vi tycker mycket om att åka i, berättar Viola.  

Läs även:

Lämna ett svar