Ny vis- och låtskrivarkurs i Stallarholmen 

av Jennifer Lundkvist
Den 12 juni startar en ny vis- och låtskrivarkurs i Stallarholmen.

Under en vecka i juni bjuder Drömfabriken in till en gratis låtskrivarkurs med individuell coachning. Veckan avslutas med en intim konsert i en varm atmosfär. 

Musik sägs vara ett världsspråk som många kan kommunicera med. Det väcker känslor, frågor och nyfikenhet. För att uppmuntra till musikens skapande har Drömfabriken i Stallarholmen nu tagit fram en vis- och låtskrivarkurs. 

Kursen är gratis och kommer att äga rum på eftermiddagar och kvällar för att kunna kombineras med arbete och skola. Det är Angelina Pavanelli och Lotta Bergil som tillsammans kommer att leda kursen. 

Angelina har erfarenhet som artist och låtskrivare och har tidigare hållit låtskrivarkurser via Kulturskolan i Eskilstuna. Hon producerar också musik. Lotta har bakgrund som popsångerska, trubadur, musiklärare och rytmiklärare, och hon leder också flera vuxenkörer. 

–  Vi kommer att fokusera på akustisk komposition, alltså att man kompar sin låt på gitarr, dragspel eller piano snarare än att man jobbar fram musik digitalt via sin dator, säger Lotta. 

För att gå kursen behöver man ha en låtidé eller ett påbörjat projekt. Du ska kunna sjunga och spela något instrument, men du behöver inte tänka att du ska vara duktig. Du bör dock ha lite koll på vad och hur man gör. 

–  De flesta har idéer, men det är ofta en tröskel för att faktiskt skriva klart och göra färdigt en låt, säger Angelina. I kursen är det fokus på text och melodi, tillsammans med ett komp. 

Kursen riktar sig till alla över 16 år som har någon form av låtidé som de vill jobba vidare med. Förutom workshops med fokus på att skriva låtar kommer man också att peppas och få individuell coachning av kursledarna. 

–  Det är för de som behöver en skjuts eller bara vill ha inputs från andra, berättar Angelina. Kursen anpassas på individnivå. 

Den 12 juni drar kursen igång och tanken är att man, om man vill, kan få framföra sin låt när kursen avslutas. Kurstillfällena kommer att vara mellan kl. 17:00 och 20.00, men den personliga coachningen kan bokas in på olika tidpunkter. Två artistföreläsningar står också på agendan och ska inspirera och stötta kursdeltagarna. 

–  Vi kommer få besök av Amanda Ginsburg och Peter Kvint, säger Lotta. Två jättespännande namn med olika erfarenheter och massor av branschkunskaper. 

Platsen kommer att vara Gula industrihuset, en plats som Angelina beskriver som somrig och idyllisk för att ha en låtskrivarkurs. 

Det är första gången som Lotta och Angelina arbetar tillsammans, och de kände inte varandra alls innan de började förbereda sig för sommaren. Förhoppningen är att det finns ett intresse för en sådan här kurs och Lotta berättar att Stallarholmen har starka sceniska traditioner. 

–  Vi har ett starkt kultur- och musikliv i Stallarholmen. Teaterproduktioner, konserter, dramakurser och shower ges regelbundet sedan många decennier. Skolan har också alltid jobbat mycket med musik och scen. Kulturföreningen Drömfabriken arrangerar pianobar med gästartister en gång i månaden. Strängnäs kulturskola är en viktig aktör även för Stallarholmen. 

Angelina ser fram emot att få jobba med grupper och gruppdynamik. Alla kommer med sina uttryck, förväntningar och rädslor, och hon hoppas att deltagarna ska känna att det är en kul vecka och att det ska lossna lite. 

–  Jag hoppas att vi skapar en trygg och uppskattande miljö, flikar Lotta in. Alla ska känna att de blir sedda på det sättet de är bra på och det ska bli så kul att få göra det här. 

Läs även:

Lämna ett svar