Karaokekväll på värdshuset Gripen 

av Jennifer Lundkvist
På värdshuset Gripen i Stallarholmen arrangerade man en karaokekväll innan valborg. Det är något man har arrangerat tidigare och det är ett uppskattat inslag på värdshuset.

Kvällen före valborgsmässoafton ljöd ljuva toner från värdshuset i Stallarholmen. På agendan stod ännu en karaokekväll. 

Fenomenet kring karaoke startades i Japan och spred sig sedan till Kina och Korea. Karaokebarer var väldigt vanliga förr, men har på senare tid ersatts av karaokeboxar, vilket innebär att man uppträder i mindre, slutna rum och i mindre sällskap. I Sverige kom de första karaokeskivorna på svenska under 90-talet. 

År 2004 släpptes tv-spelet SingStar till Playstation som fungerade som en karaokemaskin i hemmet. Det var under många år ett populärt inslag på fester och nästan trettio olika samlingar lanserades. 

På värdshuset Gripen har man arrangerat karaokekvällar flera gånger och för att ladda upp inför årets valborgsfirande bjöd man kvällen före in till ännu en festlig karaokekväll. I samlingen fanns över 70 000 låtar att välja mellan, för att passa alla åldersgrupper och musiksmaker. 

Det är inte första gången man arrangerat en karaokekväll och inte heller den sista. Fredrik är den som ansvarar för karaokekvällarna, som har blivit ett uppskattat inslag. 

–  Min roll är karaokevärd under kvällen och sköta allt som man gör, säger Fredrik. Min bakgrund är att jag alltid älskat att sjunga. Jag har hållit på i 18 år med detta och det är fortfarande roligt att se glädjen hos gäster som aldrig vågat sjunga förr. 

Karaokekvällarna är omtyckta av gästerna som tycker att det är kul att få sjunga, men Fredrik berättar att det inte är som förr i tiden när man fyllde lokalerna. 

Bland favoriterna finns dansband, schlager och rock. Vissa sjunger solo medan många sjunger i grupp eller tar ton i en allsång.

–  Intresset är upp och ner. Men man får jobba och engagera sig. Det tar ett tag att jobba upp ett ställe. 

Alla besökare är inte positiva men de flesta är det och tycker att det är ett roligt inslag på krogen. Det svåraste med karaoke är att våga och Fredrik berättar att de flesta vågar efter ett tag. Grupptryck spelar såklart en stor roll och ibland väljer folk att sjunga duett med en kompis eller till och med tillsammans med karaokevärden. 

Dansband, schlager och rock är de populäraste genrerna och klassiker som ”Stad i ljus” och ”När vindarna viskar mitt namndyker regelbundet upp. Men det är inte bara gamla godingar som önskas, det finns också nyare musik att välja bland, som exempelvis Pink och Bolaget. 

–  Jag tar endast emot önskemål att sjunga av varje gäst som själv vill sjunga, säger Fredrik. Det är ingen idé att skriva upp kompisar på lappen. Jag har 70 000 låtar att välja mellan så det finns det mesta som folk vill sjunga. 

Med anledning av att många hade rest bort över valborg var det just den här kvällen färre gäster än det brukar vara, men stämningen var ändå på topp och Fredrik är nöjd med resultatet. Gästerna var på gott humör och det blev mycket allsång under kvällen. Reaktionerna från de som var på plats var positiva. 

–  Vi kommer ha karaokekväll den 20 maj nästa gång och då hoppas vi att vi har ett välfyllt Värdshus Gripen, säger Fredrik. 

Läs även:

Lämna ett svar