Mustasch Run hoppas på nya rekord 

av Jennifer Lundkvist
Medlemmar i klubben

Den 13 maj är det dags för den årliga insamlingen till forskning kring prostatacancer. Det är bilklubben Bent Eight Car Cruisers som står bakom initiativet. 

Klubben Bent Eight Car Cruisers Strängnäs har drygt trettio medlemmar och består av fordonsintresserade personer med veteranbilar. Lördag den 13 maj bjuder de dock in alla fordon att följa med på en körrunda i välgörenhetens tecken. Det är åttonde gången som klubben arrangerar Mustasch Run, där intäkterna går till forskningen kring prostatacancer. 

–  Jag fick idén från MC-klubben No Name som gjorde något liknande för bröstcancer, säger Nettan Lindström. 

Nettan berättar att det finns många initiativ och insamlingar för barncancer och bröstcancer men att det inte är lika mycket uppmärksamhet kring prostatacancer. Det var något hon ville ändra på och därför startades Mustasch Run. 

–  Det verkar vara så mycket tabu kring cancer och prostatacancer. 

För åttonde året arrangerar man Mustasch Run för att samla in pengar till prostatacancerforskningen. I år hoppas man på fint väder och ett nytt rekord.

Även om klubben är till för veteranentusiaster behöver man inte ha en jänkare för att åka. Alla fordon och åldrar är välkomna. En gång har de till och med haft med en mopedist. 

Själva åkturen börjar utanför Mekonomen i Strängnäs där man köper ett startkort. Sedan åker man runt till olika platser såsom Stallarholmen och Mariefred och drar ett spelkort längs vägen. Efter fem stopp har man fått en komplett pokerhand och det är den som avgör hur många poäng man får och vilka som vinner. Att det blev pokertema kändes som en enkel idé för alla deltagande. 

–  Det bara blev så. Man kan ju ha frågor och så men det här var enklare. 

Anders Wallgren, som också är medlem i klubben, berättar att han sett en liknande variant av runda i skärgården, där man besöker olika öar och samlar spelkort. 

–  Det är enkelt och kräver inga kunskaper, säger Anders. 

Rutten startar utanför Mekonomens butik i samband med deras Spring Meet med en del jippon på plats. De är också en viktig sponsor för Mustasch Run. Förutom Mekonomen har flera lokala företag gått in och sponsrat med vinster till tävlingen. Bland vinsterna finns alltifrån verktyg till konstverk. 

–  Företagen i Strängnäs ska ha en stor eloge för vinsterna de gett oss, säger Nettan. 

Att en kvinna startat ett race för manlig cancer kan verka konstigt, men Nettan förklarar att det ligger henne nära ändå. 

 – En i klubben har det och en vän till mig har gått bort i prostatacancer. Det har börjat lyftas fram lite mer nu och det tycker jag är bra, även om jag är kvinna. 

Ett startkort kostar 100 kronor och alla fordon är välkomna. Om det är bra väder brukar många motorcyklister delta, men man kan även cykla om man vill det. Det finns gott om tid och man behöver inte ens köra hela sträckan direkt. Många stannar och fikar längs vägen. 

Nettan Lindström, Anders Wallgren och ordförande Kenta Siurua.

–  Alla intäkter går till forskningen kring prostatacancer, säger Anders. Ju fler som kommer, desto mer pengar. En del åker bara med eller sponsrar för att bidra till forskningen. 

Anders berättar också att de har haft stöd från prostatacancerförbundet som uppskattar det de gör väldigt mycket. 

–  De har varit med här och delat ut broschyrer och pratat om det. 

Målgång sker på Yggdrasil MC i Länna och prisutdelningen startar ca kl. 18:00. Som mest har de haft 200 deltagare och dragit in 20 000 kronor, men Anders och Nettan hoppas på att kunna slå nytt rekord i år. 

–  Vi ser fram emot att det blir klockrent väder och att det kommer jättemycket folk så att vi kan slå rekord och dra in mycket pengar. 

Läs även:

Lämna ett svar