Surrealistiska tårtor och stilsäkra porträtt när barnen tolkar LasseMaja

av Katrin Nilsson
På bordet är det uppbyggt en liten scen från boken Silvermysteriet, där karaktärerna står samlade kring skatten, sinnrikt, kreerade från hushållsrullar.

Tre avdelningar från Marielunds förskola nappade på erbjudandet att skapa konst utifrån litteratur. Nu är Mariefreds bibliotek fyllt med miljöer från LasseMaja-böckerna. 

– Det är fantastiskt! Här fick verkligen barnen bestämma och det blev så himla bra. Jag är också väldigt nöjd med att barnen får ta plats på biblioteket och är presenterade som konstnärer på samma sätt som en vuxen. Det är roligt att kunna bidra till det, säger Katharina Törnqvist, litteraturutvecklare i förskolan, som tog initiativet till projektet.

Biblioteket är sig inte likt de här dagarna. I trappan har det pampiga borgmästarporträttet med guldram fått sällskap av en rad lite mindre tavlor med karaktärer från LasseMaja-böckerna. I Rådhussalen tronar tre enorma extravaganta tårtkreaktioner av plast, papper och metallskrot på varsin bokhylla.  

Katharina Törnqvist

Katharina Törnqvist jobbar i ett kommunalt projekt med uppdrag att sprida litteratur, glädje och läslust i förskolan. Nu ville man också göra något på biblioteket som var kopplat till Barnkulturdagarna som börjar på Kristi Himmelsfärd. 

– Jag ville att förskolan skulle bli involverad på något sätt, så Marielunds förskola fick LasseMaja-böcker.  

Efter att de hade läst dem frågade Katharina ifall de kände för att göra en utställning.  

– Det var tre avdelningar på förskolan som nappade och har skapat utifrån böckerna. Då har man valt framförallt Det mystiska brevet och arbetat utifrån sin läsupplevelse. 

Efter att barnen fick förslaget att jobba med att göra en utställning om LasseMaja-böckerna tog de sig verket an och började skapa. I foajén till biblioteket finns Valleby uppbyggt med alla viktiga byggnader och gator. Här finns också några av karaktärerna från böckerna.  

Ibland har barnen utgått från illustrationerna i böckerna och ibland har man skapat fritt, som till exempel när man gjorde tårtorna till prästens födelsekalas i slutet utav boken. En av tårtorna är lik den i boken, men med de övriga två har barnen byggt vidare på intrycken från berättelsen och skapat två extra tårtor.  

Den ena tårtan är gjord i metall. Hållbarhet kan också ses som ett tema för här har man letat i återvinningen. På lite håll ser det ut som en futuristisk rymdraket i någon dystopi. Går man närmare och ser alla beståndsdelarna, upptäcker man att tårtan är sammanfogad av sådant som vi ratat. Här finns gamla julgranskulor, konservburkar och mycket annat.  

På bordet är det uppbyggt en liten scen från boken Silvermysteriet, där alla karaktärerna står redo kring skatten, sinnrikt, kreerade från hushållsrullar.  

porträtt av Mary och Maja av Nike

nedervåningen kan man göra sig bekant med gatorna, husen och människorna i Valleby, och i barnbiblioteket hänger fler porträtt och en fin kyrka, med alla detaljer utmejslade ner till grusgången till kyrkporten. 

– Jag väldigt imponerad över det de har gjort. Pedagogerna märkte också att när att när barnen läste LasseMaja-böckerna blev de fångade av den här miljön. De valde att leva i LasseMaja-berättelsen genom att leka det de hade hört på dagarna, berättar Katharina.

Läs även:

Lämna ett svar