Åttioårige Bo har spring i benen 

av Jennifer Lundkvist
Bo får pris

Den 6 juni fyller Bo Pelander 80 år. Han har sprungit närmare 200 lopp i sina dagar och tog nyligen hem ett SM-guld i 24-timmarslöpning i veteranklassen. 

Bo Pelander i Enhörna kan beskrivas som en glad motionär med spring i benen. Hans idrottskarriär började när han som ung tävlade som cyklist i juniorklassen. Sedan tog livet en annan vändning under drygt 20 år, men Bo var snabbt i gång igen. 

Bo kommer ursprungligen från Finland och kom till Sverige 1965. Han åkte en del skidor i sitt hemland och har sedan flytten tävlat i flera Vasalopp. 1973 gjorde han sin enda svenska klassiker, men han har gjort flera Vätternrundor och Lidingölopp. Hans första maratonlopp var i Aten 1978 och sedan dess sprang han fem maraton per år fram till 2000-talet. 

–  Jag är en hyfsad maratonlöpare, säger Bo. Jag har väl sprungit 150 vanliga maratonlopp. 

senare år har han dock börjat intressera sig mer för långa distanser och så kallade ultramaraton. 1994 sprang han sitt första ultramaratonlopp på 100 km och sedan dess har det blivit tolv lopp till. Dessutom har han deltagit i hela 14 stycken 24-timmarslopp. 

–  Det bästa är att få vara ute och springa, den känslan är så speciell, berättar Bo. 

Bo Pelander fyller snart 80 år, men har inga planer på att varva ner. Han tränar på gym tre timmar i veckan och springer 10 mil. Dessutom tävlar han i ett par lopp varje år.

När han bodde i Södertälje och jobbade på Scania brukade han springa till och från jobbet. Sedan 2010 är han bosatt i Enhörna och ägnar sig numera åt ”mysträning” i vardagen. Förutom tre timmar på gymmet varje vecka springer han också 10 mil. Genom kontinuerlig träning håller han sig inte bara i god form utan också relativt skadefri. 

–  Man får alltid känningar och då får man ta tag i dem direkt. 

Om några veckor fyller Bo 80 år, men han har inga planer på att trappa ner. Han springer fortfarande ett lopp på våren, ett i slutet av sommaren och ett maratonlopp på hösten. 

–  Jag har aldrig varit någon elitlöpare, säger Bo. Förrän nu, efter 75. 

Det är träningen och endorfinerna som är det viktigaste, men Bo tycker också att det är roligt att vinna och slå rekord. När han var i 70-årsåldern kunde man börja se statistik från olika håll och då började han snegla på åldrarna och resultaten. 

Nyligen kammade han hem ett SM-guld i veteranklassen i 24-timmarslöpning som avgjordes i Växjö. Trots att han ännu inte riktigt har hunnit fylla 80 år tävlade han i 80-klassen och slog alla andra veteraner förutom en 65-åring. 

–  Det jag sprang var det näst bästa i världen för en åttioåring, men det gäller inte eftersom det är några veckor kvar. 

Bo berättar att det finns en fåtal löpare i hans ålder i Sverige, men att han försöker inspirera dem som är 55–65 år att de ska röra på sig,att de orkar mer när de blir äldre. Även om det inte går lika snabbt att springa idag ser Bo ingen anledning att sluta. 

–  Jag ser ingen ände på det här, säger Bo. Möjligtvis dra ner på det, men jag tänker att de får bära ut mig. 

På frågan varför man väljer att springa längre lopp i stället för kortare när man blir äldre, har Bo ett självklart svar. 

–  Då får kan njuta mera! 

Bo Pelander fyller snart 80 år, men har inga planer på att varva ner. Han tränar på gym tre timmar i veckan och springer 10 mil. Dessutom tävlar han i ett par lopp varje år.

sta utmaning blir ett sexdagarslopp i Skåne,r man ska ta sig så långt som möjligt på sex dygn. Hans personliga rekord är 462 km. Han säger att han inte kan träna mer, men att man kan planera bättre och se till att man är frisk. Bo känner sig lyckligt lottad och avslutar med några välvalda och inspirerande ord. 

–  Jag vill leva tills jag dör. 

Läs även:

Lämna ett svar