Jack drömmer om att bli naturfotograf 

av Jennifer Lundkvist
Jack Viberg drömmer om att bli naturfotograf och har planer på sin första utställning i sommar. Han säger att hemligheten till en riktigt bra bild är tålamod.

Hans bilder på djur och natur har spridit sig snabbt på Facebook och han är nu ett känt namn i Enhörna. Nu siktar Jack Viberg på att bli känd över hela Sverige. 

Enhörnasonen Jack Viberg har byggt sig ett namn och varumärke i det lilla samhället där han är uppvuxen. Fotografering har alltid varit en hobby och hans dröm har varit att bli en känd fotograf som fångar speciella ögonblick med kameran. Han är självlärd och menar att nyckeln till framgång är att ha tålamod. 

–  Jag har alltid velat bli fotograf, säger Jack. Jag har ingen direkt utbildning kring foto eller redigering utan är helt självlärd. Det tar många år. 

Just nu fotar Jack mycket hundar till boende runtom i Enhörna, men även hästar och andra djur.

För ett år sedan publicerade MT/Måsen en artikel om Jack efter att han fångat vargen på bild. Det öppnade upp många dörrar och vargen fick många att öppna upp ögonen för den unge fotografen. 

I Enhörna finns mycket natur och Jack visste att många boende har hund, därför tänkte han testa att fotografera hundar för att få ut sitt namn ännu mer. Folk började uppskatta det han lade ut i olika facebookgrupper och Jacks specialitet är att kunna dela det där speciella ögonblicket när man är ute. 

Det svåra med att fota djur är att inte veta vad som ska hända eller kunna ge direktiv, men Jack menar att det också är det som är själva tjusningen. 

–  När man har väldigt livliga hundar blir det extremt mycket svårare, men det är också speciellt att fånga ett ögonblick när den fokuserar på något eller gör något. En människa kan man ge direktiv till, men djur gör som de vill så det är mer utmanande. Det ger mig mer. 

Jack är uppvuxen med naturen utanför dörren och har alltid trivts utomhus. Han berättar att det inte finns så mycket och göra i Enhörna och därför spenderar man mycket tid utomhus. 

–  Det bästa med Enhörna är naturen och lugnet härute. Det är fridfullt. 

Jack med kameran

Sin första systemkamera köpte han när han gick på gymnasiet och sedan dess har han haft kameran nära till hands. Hans bilder har inte bara uppmärksammats lokalt utan även nationellt genom Aftonbladet och olika jakt- och hundtidningar. 

–  Från början var det inget seriöst utan mer en rolig grej, säger Jack. 

Planen är nu att bli en välkänd naturfotograf, som också har en speciell nisch. Just nu planerar han att rikta in sig på djur inom blåljus, exempelvis polishundar. Han spånar dessutom på sin första utställning, kanske redan till sommaren. 

–  För att bli duktig på någonting måste du satsa och nischa in dig på det. Annars blir du aldrig riktigt bra. För mig är det mest natur, och just nu är det hundar. 

Arbetet med att få riktigt snygga bilder grundar sig i att ha tålamod. Under en enda plåtning kan Jack ta 400–500 bilder. 

–  Det som många gör är att de vill någonting och har en bild om hur det ska se ut, men så lägger de av för att de inte har tålamodet. Har man det mindsetet, att det inte kommer bli bra, så blir det inte heller bra. 

Enligt Jack är tjusningen just att man måste jobba för det. När man lyckas nå det och fånga den där bilden man har i huvudet, då känner man lycka. 

–  Planen är att fortsätta med djur och natur, säger Jack. Jag hoppas på att bli en känd naturfotograf och sociala medier är en bra plattform för att sprida material. 

Läs även:

Lämna ett svar