”Maja i Biskopsgården” – utställning på Stallarholmens bibliotek

av Katrin Nilsson
Carina Eriksson utstställning Maja i Biskopsgården

Just nu kan du se både skisser och illustrationer från Carina Erikssons bok ”Maja i Biskopsgården” på Stallaholmens bibliotek. Boken är baserad på den verkliga biskopsfamiljen Ullmans liv under 1890-talet och huvudpersonen är en av döttrarna i familjen, nämligen Maja.  

I utställningen kan man inte bara se illustrationer utan det finns också foton av biskopsfamiljen Ullman. Maja har åtta syskon i åldrarna ett till sexton. I böckerna får man följa hela familjen och också ta del av historiska händelser. 

Carina som har jobbat som guide många år i Strängnäs har stor kännedom om staden. Det var vid ett studiebesök på Biskopsgården som hon fick idén till böckerna. I en av salarna hittade hon en folder som hette Barn i Biskopsgården”. Där fanns berättelser som Maja, en av familjen Ullmans döttrar, hade skrivit. När Carina läste om Majas liv på Biskopsgården bestämde hon sig för att utifrån den unga flickans berättelser skriva en serie historiska barnböcker.  

Förutom utställningen kommer också Carina Eriksson till Stallarholmens bibliotek i maj och berättar om Maja i Biskopsgården och hur hon har jobbat med böckerna. Planen är att det ska bli en bokserie där man följer familjens liv genom åren.  

Än så länge har hon gett ut Silvertjuven på Göta kanal. Här skildrar Carina resan på Ångbåten Alba när familjen lämnar Göteborg för att bosätta sig i Strängnäs. Carina har skrivit ytterligare fem böcker som hon håller på att illustrera. En är planerad att komma ut i vår. Det blir del två i serien, Biskopsgårdens hemlighet. 

Läs även:

Lämna ett svar