Peab vill få in fler kvinnor till byggbranschen 

av Jennifer Lundkvist
Frida Haak Hedström är säljchef på två byggvaruhus och har jobbat i branschen i tjugo år. Hon ser en stor skillnad på hur det var när hon var ensam tjej till hur det är idag.

Peab storsatsar för att locka fler kvinnor till byggbranschen och göra den mer jämställd. Intresset för satsningen har varit rekordstort med över två tusen kvinnliga sökande. 

I februari i år lanserades det nya lärlingsprogrammet Byggåret som riktar sig bara till kvinnor. Total sökte 2 400 personer till programmet vilket tyder på att det finns ett ökat intresse bland kvinnor i byggbranschen. 

Peab har satsat drygt 30 miljoner kronor på sitt nya lärlingsprogram som de hoppas ska väcka det kvinnliga intresset för yrket som byggnadsarbetare. Det här är en satsning som man tror inte bara kommer att gynna Peab utan också hela branschen i stort. 

–  Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen, säger Lotta Brändström, som är affärsområdeschef för anläggning på Peab. 

Byggåret är rikstäckande och kommer att finnas på 18 orter runtom i landet. Det är många sökande och endast 50 lärlingsplatser som ska fyllas. Utbildningen består av både teori och praktik och drar i gång i september 2023. 

Frida Haak Hedström arbetar som säljchef på Beijer Bygg i både Strängnäs och Eskilstuna. Hon har tjugo års erfarenhet av byggbranschen och detaljhandeln. Frida började sin karriär som tjugoåring när hon fick jobb i växeln på Fredells i Stockholm – som 2019 köptes upp av Bauhaus. Efter det började hon arbeta på ekonomiavdelningen och höll sedan på med försäljning och offerter till stora byggen. Hon var då ensam tjej och fick höra många ”lilla gumman-kommentarer”. 

–  Då var det inte lika vanligt med tjejer, berättar Frida. Man fick bevisa sig för att man var tjej och man var tvungen att visa framfötterna. Nu är det stor skillnad. 

Även om det kändes i början att det fanns fördomar om att vara ung tjej i en mansdominerad värld har det gett henne skinn på näsan. Majoriteten av kunderna hon möter idag är män, men Frida berättar att folk tycker att det är kul med en kvinnlig säljchef och att kunderna är väldigt positiva. 

–  Inom bygghandeln är det ganska många kvinnor idag om man jämför med hur det var förut, säger Frida. Det har gått framåt. Men det är inte mycket kvinnliga snickare och det är väl nästa steg att få ut kvinnor på byggarbetsplatser. 

Frida gick samhällslinje med ekonomisk inriktning på gymnasiet och visste inte vad hon ville bli som vuxen. Genom året har hon dock lärt sig massor genom erfarenhet och interna utbildningar, och hon berättar att hon trivs bra i den här branschen. 

–  Det händer mycket inom byggbranschen. Det är alltid något på gång och man känner sig som en del av ett team. Det är en gemenskap. Många kunder är inne varje dag så man bygger mycket relationer där också. 

Under åren har Frida sett ett generationsskifte. När hon började upplevde hon mer tveksamhet i och med att hon var ung tjej och att man hellre ville tala med hennes manliga kollegor. Idag är det annorlunda. 

–  Min dotter kommer växa upp med fler alternativ än vad jag hade. 

Enligt Frida är det bästa att ha en mix av tjejer och killar, det är det som gör det till en trevlig arbetsplats. För den som är kvinna och vill söka sig till byggbranschen uppmanar Frida till att hålla huvudet högt och inte ge upp. 

–  Att man ska våga och tro på sig själv, det är viktigt, säger Frida. 

Läs även:

Lämna ett svar