“Pakistan” har fått ett nytt namn – Gunilla Sundquist är vinnare av MT/Måsens namntävling 

av Malin Rosén
Vinnaren Gunilla Sundquist tillsammans med konstnären Robert Christensen, som var initiativtagare till tävlingen och har målat tavlan på bilden.

Förslagen var många och bra men den slutgiltiga vinnaren i MT/Måsens namntävling blev “Guldkanten” – föreslaget av Gunilla Sundquist. En vinst med motiveringen att namnet känns roligt och lekfullt samtidigt som det ramar in Mariefred på ett vackert sätt. 

 

Tillsammans med konstnären Robert Christensen utlyste MT/Måsen en namntävling om bostadsområdet vid Ärnäsvägen i Mariefred. Under en lång tid har området kallats “Pakistan” vilket är en förkortning av “packet-i-stan”. Benämningen är normaliserad idag men öknamnet är nedvärderande och skapar ett utanförskap för många av de barn och vuxna som bor där. Tävlingens syfte var att hitta ett nytt smeknamn med positiva konnotationer för att skapa inkludering.  

 

Robert som också initierade tävlingen tyckte att Guldkanten” fångade syftet med tävlingen samtidigt som det blir något värdefullt för Mariefred. 

 

–  Vi tycker att Guldkanten passade bra, då det ligger i utkanten av Mariefreds stadskärna och byggnaderna är i gult tegel som skimrar en aning i solljuset. Guldkanten är en liten men betydande och vacker del av något större. Det förhöjer och förskönar området på ett lekfullt sätt, säger Robert. 

 

Gunilla Sundquist, 75 år, bor själv på Ärnäsvägen och blev överraskad och rörd över beskedet. Hon flyttade dit från Karlstad för två år sedan efter att hennes man gick bort. Nu bor hon ensam med sin katt och trivs väldigt bra i området. På väg till sin nya lägenhet tog hon en taxi och då fick hon höra namnet “Pakistan” för första gången. 

 

–  Han sa “Jaha, du bor i Pakistanoch då kände jag “Usch, var har jag hamnat?. Det kändes inte bra alls. Det ringer väldigt snett och låter som ett påhopp med en rasistisk underton – det gillar jag inte. Jag tror att det var lite bökigt här förr, men det är det inte nu och jag tycker att det har varit jättemysigt från dag ett, säger Gunilla. 

Gunilla blev rörd och glad över att ha vunnit tävlingen och var nöjd över sitt pris – en tavla av Robert, en årsprenumeration av MT/Måsen och blommor.

 

Gunilla tycker inte att “Pakistan” passar i Mariefred, som är så gulligt och vänligt. En sak hon lärde sig tidigt i Mariefred var att alla hejar på varandra och vinkar för att tacka i trafiken. Det är något hon inte är van vid men uppskattar väldigt mycket. Namnet “Pakistan” skapar en känsla av utanförskap som inte hör hemma i Mariefred, och det tror hon kan påverka de som bor här negativt – särskilt barnen. 

 

–  De signalerar de andraoch det tycker jag att vi ska sluta med. Med Guldkanten” ramar vi in staden. Det ligger lite på kanten och guldet skapar en härlig känsla, säger Gunilla.   

[Text Wrapping Break]Namnet kommer hon bära som en fjäder i hatten och använda så flitigt som möjligt. Tavlan som Robert har målat kommer hon att sätta på väggen över TV:n. Nu hoppas Gunilla, Robert och MT/Måsen att fler kan börja använda sig av Guldkantenoch tillsammans skapa en positiv förändring som förgyller hela Mariefred. 

Läs även:

Lämna ett svar