Storslaget nationaldagsfirande på värdshuset 

av Jennifer Lundkvist
Invigningstalare är populärhistorikern Fredrik Lindström med lokal anknytning till Södermanland.

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag och i år även den berömda 500-årsdagen. Det firas på Gripsholms värdshus med invigningsfest, uppträdanden och galamiddag. 

I flera månader har lokala konstnärer arbetat med ett staket med historiska motiv som ska ringa in Gripsholms värdshus. Staketet är 140 meter långt och består av 71 olika motiv. Det är Svenska kulturpärlor, som bland annat äger Gripsholms värdshus, som är initiativtagare till staketet. 

nationaldagen är det äntligen dags att avslöja resultatet för allmänheten. Klockan 18 är det samling med mingel ute i trädgården inför invigningen av staketet som sker klockan 19. Invigningstalare blir ingen mindre än programledaren och populärhistorikern Fredrik Lindström. 

På nationaldagskvällen bjuder Gripsholms värdshus in till ett storslaget firande med galamiddag och underhållning. Dessutom ska det efterlängtade 500-årsstaketet äntligen avtäckas. Foto: Svenska kulturpärlor.

–  Jag känner Fredrik lite grann och passade därför på att fråga honom, säger Fredrik Åström, som är VD för Svenska kulturpärlor. Han har ju även lite lokala anknytningar eftersom han är eskilstunabo. Även Herman Lindqvist är med i projektet, så han kommer också att vara med på scenen.

Runt 500600 personer har blivit inbjudna till minglet. Under kvällen kommer man att ha bellmangycklare som går runt i trädgården och det kommer även att vara lite uppträdanden. 

Efter det väntar en högtidlig galamiddag där gästerna uppmanas att bära aftonklänning och kostym, eller historiska kläder för att spegla 500-årsresan. Exakt vad som räknas som historiska kläder är upp till var och en att tolka. 

–  Det är lite fri tolkning och det är så mycket människor, så det är lite valfritt. 

Middagen kommer att vara för drygt 250 inbjudna gäster, däribland konstnärer och sponsorer. Kvällen till ära kommer det att bjudasen specialskapad trerättersmiddag. 

–  Till de inbjudna kommer det att serveras klassisk, svensk mat. Gubbröra och silltallrik till förrätt, oxfilé Oscar och sen den Gustav Vasa-bakelse som vår konditor tagit fram och tävlat med i bakversfinalen. 

Efter middagen kommer man att bjuda in till en intim utomhuskonsert med Uno Svenningsson. Kanske kommer klassikern ”Vågornaatt ljuda över Mälarens vatten när solen går ner. 

–  Uno var på värdshuset för ett par år sedan. Det är en mycket trevlig kille och en duktig musiker. 

Vid midnatt fortsätter sedan firandet inomhus,r livebandet Stig Boogie Band intar scenen fram till klockan 02:00. 

Att festligheterna på värdshuset inte börjar förrän klockan sex på kvällen beror på att det inte ska krocka med andra viktiga aktiviteter. Bland annat har Gripsholms slott vasavisning och slottsvisning under dagen. 

–  Vi har sett att det händer så mycket annat den dagen, säger Fredrik. Dels i Strängnäs, dels Romeo och Julia-kören som börjar på Gripsholms slott klockan 17 med sin föreställning. Vi ville vi lägga oss lite efter det. 

rdshuset kommer att ha öppet som vanligt under dagen och även Callanderska gården kommer att hålla öppet. Förväntningarna inför kvällen är höga och Fredrik hoppas på en lyckad tillställning. 

Svenska flaggan

–  Det kommer bli en fantastisk kväll. Vi jobbar intensivt med detta och just nu håller vi på att montera stolpar och på onsdag den tionde maj börjar vi montera motiven. 

Fredrik berättar att de fått mycket positiv respons från media och att mediebevakningen sträcker sig även utanför landets gränser. 

–  SVT kommer att göra ett inslag om det och BBC Travel Show, som är världens största reseprogram, kommer hit nästa vecka för att göra ett inslag. 

Att staketet kommer att bli en stor sevärdhet för staden råder det inga som helst tvivel om. 

–  Jag är övertygad om att det kommer att gynna Mariefred och hela Strängnäs kommun, avslutar Fredrik. 

Läs även:

Lämna ett svar