Fritidshemmens dag firades i Strängnäs kommun 

av Malin Rosén
På Karinslundsskolan fick eleverna korv och bröd dagen till ära.

Tisdagen den nionde maj var det Fritidshemmens dag. Detta firades med roliga aktiviteter för barnen på flera grundskolor i Strängnäs kommun. Temat för årets firande var “djur” och på Karinslundsskolan var barnen därför utklädda till djur och fick ansiktsmålningar. 

Karinslundsskolans fritids firade dagen med grillning, lekar, aktiviteter och dans. Fredrik Dahlgren, fritidsassistent på skolan, såg positivt på att det finns en dag för att uppmärksamma fritidshemmen. 

–  Fritidshemmens dag är ett perfekt sätt att uppmärksamma allt det viktiga arbete som fritidshemmen gör. Alla barn har inte tillgång till att röra sig på detta sätt hemma. En bonus är att all lek här för barnen oftast leder till lärdomar. Man leker för att lära helt enkelt, säger Fredrik. 

Fredrik har arbetat med barn i över 30 år och trivs bra med sitt jobb som fritidsassistent. Han började på Karinslundsskolan 2006 och har inga planer på att sluta.  

–  Fritids börjar bli mer och mer populärt och det är en kul utveckling att se. Jag har världens bästa jobb. Det är en otroligt tacksam yrkesroll att vara fritidsledare, menar Fredrik. 

Fritidshemmens dag har funnits sedan 1986 och instiftades av Sveriges Fritidspedagogers förening. Dagen firas varje år i syfte att belysa fritidshemmens och fritidspedagogernas arbete samt deras betydelsefulla roll för barnens utveckling och lärande i skola. Fritidshemmen har många gånger kunnat bidra till att skolan klarar sitt uppdrag, att eleverna når sina kunskapsmål och till ökad trygghet bland elever. 

Läs även:

Lämna ett svar