Bästa trädgårdsvädret när Smedjan firade 10 år  

av Katrin Nilsson
Clara Wester och Ninna Lindström

Solen sken på blommor och blad i Smedjans trädgård när butiken firade 10-årskalas.  

– Det har varit jättelyckat och ett sätt för alla att kickstarta helgen, säger trädgårdsmästare Clara Wester som jobbar på smedjan.

r man närmar sig Smedjan den här dagen möts man av en doft av grillad korv och ett hav av blommor och växter som står framställda både utanför och innanför grindarna. Alla kunder har dagen till ära bjudits på bubbel, varmkorv och fruktbuffé. Dessutom har det varit en rad ”pop up butikerr, som Stinas skattkammare, Skeppsta hytta och konstnären Tove Hennix.  

Ninna som äger Smedjan startade verksamheten för 10 år sedan och trädgårdshandeln har sedan dess varit en viktig knutpunkt för alla odlingsintresserade i Mariefred med omgivningar.  

När man kommer till Smedjan möts man av blommor som står framställda både utanför och innanför grindarna.

Inklusive Ninna är de nio trädgårdsmästare som arbetar på Smedjan. Det har inte bara jobbet att sköta butiken utan de gör också mycket annat. En stor del av verksamheten för Smedjan är att ta uppdrag att designa trädgårdar. Här kan man få hjälp med allt från att välja växter och göra ritningar till att göra det praktiska arbetet.  

Arbetet med trädgårdsdesign görs till stor del under vinterhalvåret. På våren och sommaren är det mycket jobb i butiken. Dessutom tar Smedjan uppdrag med fortlöpande skötsel som beskärning eller att göra i ordning rabatter och planteringar. 

Dagen till ära har man öppnat utekassan. Här är en strid ström av kunder. Många trädgårdsentusiaster har tagit tillfället i akt och passat på att använda Kristi himmelsfärd till att komma igång med trädgårdsarbetet.  

– Vi säljer mycket sommarblommor som petunior, dalior och rosenskära. Ja det finns ju massor. Sedan är det populärt med till exempel sättpotatis, berättar Clara Wester.  

Sommarblommor är populära.

Födelsedagen blir Smedjans största event för sommaren. Men som alltid har de en hektisk period framför sig under den här tiden på året. 

– Nu blir det fullt upp till midsommar. Det är roligt efter att det har varit en ganska seg vår ur odlingssynpunkt, säger Clara. 

Läs även:

Lämna ett svar