Kyrkan höll öppet under Taxingedagen 

av Katrin Nilsson
Lennart Ygsted

Under Taxingedagen står dörrarna till Taxinge kyrka öppna hela dagen. När man stiger in slår stämningsfull dragspelsmusik mot en. Det är Gunvor Strömbom som sitter nedanför predikstolen och spelar dragspel.  

– Vi har haft många besökare idag, speciellt från Mariefred, berättar Gunvor som är aktiv i kyrkan och sitter i kyrkofullmäktige.  

Både Gunvor och hennes man Lennart Ygstedt, som är ordförande i kyrkorådet har idag uppgiften att ta emot besökare och berätta om församlingen och kyrkan.  

En besökare börjar diskutera dragspelet med Gunvor. 

Taxinge kyrka

 –  Jag spelar själv dragspel, berättar Pentti Sorsa som är på besök från Nykvarn för att han var nyfiken på Taxingedagen.  

Nu tog Pentti tillfället i akt att besöka kyrkan som inte alltid är öppen. Taxinge kyrka lät byggas av Johan von Westphal på Näsby Gods på 1690-talet och var föremål för ett omfattande ombyggnad på 1800-talet, då den hade blivit mycket förfallen.  

Taxinge kyrka är en sommarkyrka eftersom det är svårt att värma upp den på vintern, berättar Lennart.  

– Vill man av någon anledning vara här under vintern får man ha byggfläktar som går i flera dagar före.  

Varje midsommar är det drop in vigsel, som är mycket populärt. 

– Det mesta vi har haft är 19 vigslar en midsommar. Vi erbjuder musik under vigselakten och också en picknickkorg till brudparen.  

Under sommaren kan man se fram mot flera konserter och musikframträdande i kyrkan och en gång i månaden är det gudstjänst.  

Läs även:

Lämna ett svar