Nya filmer om Mariefreds historia

av Katrin Nilsson
Barbro och Joyce samlade in namn för att rädda Djurgårdsporten och Wik.

En tisdag i maj är alla på filmkursen samlade på Biostaden i Eskilstuna för att se på terminens alster. Mariefredsborna Barbro Svensson Sjöberg och Joyce Westberg har gjort varsin film om den gamla kulturbebyggelsen i Mariefred.  

– Det kändes bra när vi såg filmerna alla hade gjort. De var fantastiska, berättar Joyce.

I den luftiga filmsalen har nu hela gruppen samlats efter det intensiva arbetet att färdigställa sina filmer. Kaffet och bullarna är framdukade och stämningen är förväntansfull.  

Kursen är ett samarbete mellan Studiefrämjandet och Film i Sörmland. Barbro och Joyce har redan gått en kurs innan den här och lärt sig om tekniken och filmberättandet. Redigerar gör de på Ipad i programmet Imovie.  

– Man har fått prova sig fram. Eftersom det här är andra filmkursen jag går, så har jag blivit mer medveten när jag jobbar. Tekniskt är det mycket som man kan göra men också en del som inte går. 

Kursens filmer visades på Biostaden i Eskilstuna.

Filmerna som visas har en stor bredd och olika dramaturgi. Flera berättar om sin familj för att kunna visa för barn och barnbarn. Det finns också till exempel en kvinna som i sin film skildrar hur hon arbetar med sina grafiska tryck.  

Filmerna som Joyce och Barbro gjort handlar om Mariefreds historia med fokus på de båda byggnaderna Wik från 1931 och Djurgårdsporten från 1797. De är bekymrade över att Strängnäs Fastighets AB har lämnat in en ansökan om rivningslov. Genom filmerna vill de visa hur de här byggnaderna är viktiga för att man ska förstå Mariefreds historia.  

Joyce berättar om Wik och Djurgårdsporten, som ligger sida vid sida där Mariefred än gång började.  

”Som ett gammalt par som hållit ihop i vått och torrt som en påminnelse om allt som var en gång. En påminnelse om folkskola, ålderdom och fattigstuga”  

Hon använder sig av många historiska bilder när hon berättar historien om Djurgårdsporten som haft flera olika verksamheter och sett många människor passera genom åren. Huset har varit både ålderdomshem, skola och vandrarhem. 

Barbro och Joyce gjorde en utställning om det historiska Mariefred på biblioteket i Mariefred.

 

Barbro har i sin film bland annat skildrat en resa i ett historiskt Mariefred genom att köra genom staden med bil och filma för att sedan lägga på historiska ljud som klappret av hovar. Illusionen att resa i tiden blir stark. Tekniken var enkel så till vida att hennes man Jim körde medan hon lutade sig ut genom fönstret för att filma. Barbro berättar också om vita skolan som många mariefredsbor ville bevara men som revs 1980 

I sina filmer har Barbro och Joyce alltså ett gemensamt tema, de två byggnaderna som är hotade av rivning.  

– Vi bestämde oss för att göra varsin film även om vi träffats under tiden för moraliskt stöd, berättar Barbro.  

Engagemanget har gjort att de tidigare också startade en namninsamling för att bevara byggnaderna. Dessutom gjorde de en utställning i februari för att skildra Mariefreds gamla historia och hur Djurgårdsporten och Wik är en viktig del av den. 

Läs även:

Lämna ett svar