
Museijärnvägen inledde säsongen på Kristi himmelsfärd. Solen sken och många hade valt att ta tåget till Taxingedagen. Där vankades kakor, ponnyridning, musik och mycket annat. Anders Larsson, dagens lokförare, såg fram mot att återigen få köra tåget till Taxinge.
– Det är ett kärt återseende. På de här tågen är man så nära naturen när man åker. Speciellt mellan Läggesta och Taxinge är det som en skogspromenad, där man slipper att gå.
Klockan 10.10 avgick tåget med loket Gajvoron från Mariefreds station med sikte mot festligheterna på Taxingedagen.
– Det är roligt att åka första turen. Vi ser fram mot den här trafiksäsongen.
Som vanligt drivs hela verksamheten av ideella krafter. Det är mycket som ska till för att skapa en miljö som visar hur en smalspårig persontrafikjärnväg kunde se ut vid förra sekelskiftet.
– Vi återskapar en gammal miljö från den här tiden och använder i stort sett tidsenlig teknik.

Resan mot Taxinge gick utan anmärkning fram till att tåget var tvunget att göra halt när en trädstam fallit ned över spåret. Snabbt var personalen på plats för att röja bort hindret och kunde fortsätta mot Taxinge station.
Klockan 11.00 körde tåget in på Taxinge station och passagerna gav sig av vidare mot firandet av Taxingedagen.
Arrangörer för Taxingedagen var Helene Grynfarb fotograf & media, Slottscaféet, Klädverket, Mälarturf, butiken Leva ut, Taxinge Bryggeri & Kök och Turinge Taxinge församling. Taxingedagen är alltså ett samarbete mellan en rad aktörer och det mesta i Taxinge höll öppet och hade specialarrangemang den här dagen. Med Taxingedagen har orten återupptagit ett gammalt arrangemang och tanken är att det nu kommer att fortsätta att vara ett årligt event.
Dagen inleddes med gökotta i Taxinge kyrka. Så småningom kom alla aktiveter igång. Kakslottet hade öppet och i slottsträdgården fanns ponnyridning, uppvisning av Räddningstjänstens bilar och utrustning, veteranbilar från Telge Cruisers i Södertälje med mera.
Taxingebon Pertti Kunila var där med sin Pontiac Bonneville 1968. Den stod uppställd i raden med andra exceptionellt välskötta veteranbilar, som tillhörde medlemmar av klubben Telge Cruisers.
– Telge Cruisers är gamla gubbar som är intresserade av bilar, berättar Pertti.

Varje onsdag träffas de på en parkering i Södertälje och kommer överens om en plats dit de kan åka med sina bilar och fika. Ibland besöker de också event som Taxingedagen.
Pertti har haft sin Pontiac Bonneville i tre år.
– Jag tycker om den för att det är en stor vacker cabriolet.
Liksom de andra i Telge Cruisers lägger Pertti ner mycket jobb på att göra i ordning och fixa med bilen.
– Jag jobbar med den en stor del av vintrarna. Vi är några stycken som delar garage.
Det är ingen snabb bil utan Pertti brukar köra runt 70 till 80 kilometer i timmen.
– Det är bra kvalité på den här gamla bilen. Den har sådant som var lyx redan på den tiden, som fönsterhissar och air condition.

Många av de som åker till Taxinge lockas av kakslottet och de många bakverken man kan njuta av där. Till Slottscaféet är det också en kö som aldrig tar slut den här dagen. Therese Thunström och hennes sällskap har rest från Nyköpng. De är på gott humör och har inget mot att spendera lite tid i kön för att fika på det berömda kakslottet. För de som ville avvakta lite med kakorna och istället shoppa var butikerna i slottets flyglar som Klädverket och Taxinge Slottsbod också öppna under dagen.