Barnkulturdagar med läsning i fokus 

av Malin Rosén
Från vänster: Illustratören Helena Willis och författaren Martin Widmark, som är skaparna bakom bokserien Lassemajas detektivbyrå. Här tillsammans med bokhandlaren Eva Karlsson som var arrangör och initiativtagare till barnkulturdagarna.

Under två dagar, den 19-20 maj, arrangerades Barnkulturdagarna i Mariefred. Bokserien Lassemajas detektivbyrå var tema för dagen och genom hela centrala Mariefred gick en tipspromenad med mysterier att lösa. Samtidigt hölls framföranden på scen vid Rådhustorget tillsammans med flera kringliggande arrangemang som gick i enlighet med böckerna. 

 Succéserien Lassemajas detektivbyrå utspelar sig i den fiktiva orten Valleby och varje bok har ett tema med ett mysterium att lösa, som exempelvis Slottsmysteriet”, Tågmysteriet” och Biblioteksmysteriet”. Under två dagar fick Mariefred agera Valleby fylld med mysterier vid bland annat Gripsholms slott, Mariefreds bibliotek, Järnvägsstationen, och Svenska kyrkan.  

 Vid Rådhustorget hade Strängnäs kulturscen bidragit med en stor scen,r bland andra författaren till Lassemajaböckerna Martin Widmark och illustratör Helena Willis deltog i ett författarsamtal med dagens konferencier Fredrik Blomqvist. Det bjöds även på boktips från Carl Blomqvist, vars boktips har blivit populära genom pappa Fredriks instagramkonto.  

 Runt omkring scenen fanns flera stånd med bland annat barnboksförfattarna Martin Ljungberg och Oksana Tsygani, som tillsammans har skrivit ”Vi måste ge oss av. Boken är illustrerad av Oksana och bygger på hennes egen berättelse om familjens flykt från kriget i Ukraina. Martin och Oksana var båda glada över att vara en del av Barnkulturdagarna och hade haft många nyfikna besökare vid bordet. 

Från vänster: Allison Freij, Sara Remén, Lilly Af Klinteberg, Hamda Abdillahi, Emma Löf och Ines Malmgren. Alla spelar i IFK Mariefred F09/10 och hoppades på att pengarna från försäljningen skulle räcka till Gothia cup.

 En annan författare och illustratör som stod vid torget var Ina Molander med sin bok “Äventyrsdalen” som tyckte att det var trevligt att få tillfälle att sälja böcker och prata med potentiella läsare. Bredvid Ina stod IFK:s fotbollstjejer som samlade in pengar för att få medverka i en fotbollscup i sommar. 

 Som en del av Brandkårsmysteriet” fanns även Mariefreds deltidsbrandmän på plats med en av räddningstjänstens brandbilar. Strax intill fanns en käpphästbana som representerade boken Galoppmysteriet”. All utrustning var utlånad av fritidsbanken och barnen höll själva i tävlingen med flera entusiastiska deltagare. Vinnaren var Josefin Peterson som vann Lassemajas sommarlovsbok och sedan tog ett ärevarv runt hoppbanan.  

 Eva Karlsson som driver Bokhandeln i Mariefred var en av initiativtagarna och arrangörerna för evenemanget. Hon tyckte att dagen blev lyckad och var glad över mängden deltagare och tacksam för alla som hade hjälpt till och bidragit till att sponsra och genomföra idéen.

Författarna Martin Ljungberg och Oksana Tsygani var på plats med sin nyutkomna barnbok “Vi måste ge oss av”. Illustrerad av Oksana som flydde kriget i Ukraina tillsammans med sin familj.

   

 –  Det har varit fantastiskt. Det blev precis som den visionen vi målade upp kring att göra Mariefred till Vallaby med alla olika inslag där barnen, läsning och barnkultur verkligen är i fokus, säger Eva. 

 Allt hade en anknytning till Lassemajaböckerna, även ansiktsmålingarna som var en del av Maskeradmysterietoch Strängnäs kommuns erbjudande av gratis cykelservice knöt an till Cykelmysteriet”. Enligt Eva förekommer det även mycket dans och musik i böckerna och därför ville de ha med flera dansnummer och musikframträdanden på scen. Nu hoppas Eva på en repris nästa år och ser gärna att det blir ett stående fenomen i Mariefreds årliga evenemangskalender. 

Läs även:

Lämna ett svar