Elevers fantasier fick tolka historien 

av Jennifer Lundkvist
Ola Johansson är fritidspedagog på Finningeskolan. För honom är det både roligt och viktigt att barnen får jobba med händerna.

Under maj har elever från Finningeskolan haft sina arbeten utställda på kulturhuset Multeum i Strängnäs. Barnen har fått gestalta fyra olika motiv som de byggt upp med hjälp av gips, hönsnät, kartonger och lergubbar. 

På Finningeskolan i Strängnäs finns fyra fritidsavdelningar för barn mellan 6 och 10 år, som tillsammans har tagit fram fyra tolkningar över historiska händelser kopplade till 500-årsresan. Barnen har ovanpå en grund av hönsnät och gips fått skapa byggnader, människor och natur av kartonger och lera. Bland motiven fanns kungavalet i Roggeborgen, Gripsholms slott och Stockholms blodbad. Sist ut var Vasaloppet som avdelningen Junibacken stod bakom. 

–  Vi kom överens med barnen om att göra något för den här 500-årsresan, säger Ola Johansson som är fritidspedagog. Vi hade valt ut några moment som man fick rösta på. Jag trodde att alla skulle välja blodbadet, men det blev faktiskt inget bråk alls. 

Vasaloppet består av de olika stoppen längs vägen från Sälen till Mora och har tävlande lergubbar i spännande kreationer. Här har barnens fantasier fått blomma ut, vilket bland annat resulterat i att en av de tävlande Vasaloppsåkarna har med sig sina hundar i skidspåret. Ola berättar att barnen kom på den enkla och geniala idén om hur man enkelt kunde göra granar, nämligen genom att måla grankottar gröna. 

–  Fokus har varit att barnen ska vara så involverade som möjligt. 

Husen är gjorda av kartong, granarna av kottar och gubbarna av lera. Det svåraste med att jobba med lera har varit att få gubbarna att stå still på samma ställe, men med Vasaloppet fanns en till svårighet som skapade lite diskussioner i klassrummet. 

–  Det enda tjafset var om vilken av figurerna skulle få gå i mål först, skrattar Ola. 

Elever från Finningeskolans fritids har tagit fram byggen som representerar fyra scenarier i historien, däribland Vasaloppet. Skidåkarna är gjorda av lera och den obligatoriska blåbärssoppan fick såklart också plats.

Fritidsavdelningarna består av elever från förskolan upp till trean. Många barn har samarbetat för att få ihop dessa byggen och de äldre barnen har fått hjälpa till och visa de yngre hur man ska göra. 

–  De har fått komma med önskemål om vad de ska bygga. Vi hade väldigt kul när vi skulle börja bygga upp allting. För dem är själva byggprocessen en del av det roliga. 

Byggena har öppnat många diskussioner om Gustav Vasa, vem han var och hur man levde förr i tiden. Det har också varit lärorikt med de olika gestaltningarna i sig, bland annat har barnen nu lärt sig alla Vasaloppets stopp utantill. 

Från början var det tänkt att byggena skulle stå i deras arbetshall på skolan, men sen var det en mamma som tänkte att fler borde få se det här och hade kontakter på Multeum. 

–  Barnen tyckte att det var väldigt roligt och har lärt sig mycket om Gustav Vasa, berättar Ola. De har vart väldigt stolta och ännu mer stolta när de fått visa upp allt. 

idigare har eleverna ställt ut byggen av kungavalet, Stockholms blodbad och Gripsholms slott.

Inom kort kommer byggena att rivas och barnen ska få ta med sig sina gubbar hem. På plattorna kommer det i stället att byggas upp scener från stenåldern som de är inne på nu. Ola berättar hur viktigt det är att barnen får använda händerna; att få limma, klippa och bygga. 

–  Den här typen av projekt är utvecklande för både oss och för barnen. 

Det finns många olika sätt att lära, bland annat genom filmer och böcker. De har också tittat på en film om en fritidsgård som byggde städer med Lego. Ett barns fantasier har inte begränsningar. 

–  Har man en påse med gamla toarullar kan de hitta på vad som helst, avslutar Ola. 

Läs även:

Lämna ett svar