
Livet som ung har förändrats genom åren. Nu gör Sörmlands museum en djupdykning för att undersöka ungdomshistorien i Sörmland. I början av 1900-talet oroade sig till exempel de vuxna för synden på dansbanorna.
– Det var många som tyckte att dragspel var ett osmakligt instrument. De var oroliga för ungdomarna som gick på dansbanan och tänkte att det skulle vara för lössläppt, berättar Josefine Svensson, antikvarie på Sörmlands museum.
”Bilder som berättar” är en återkommande utställning som Sörmlands museum gör varje år. Det här året är temat ”Ung i Sörmland”, berättar Josefine som arbetat med utställningen.
– Det är en fotoutställning som vi brukar ha på olika platser i Sörmland. Det är vepor som hänger på promenadvänliga stråk med foton både från Sörmlands museum och från andra lokala arkiv.
Klockan nio var Tomas Eriksson och Kenneth Haglund på plats i Mariefreds hamn för att montera upp utställningen. Sörmlands museum har ibland mobila utställningar.
– De är populära. Det är trevliga lokala bilder som man ofta missar. De finns i samlingarna, men då måste man leta där, berättar Kenneth.

Innan utställningen har vernissage 27 maj ska allt vara på plats. Just nu kom Tomas och Kenneth från Nyköping och efter Mariefred åker de vidare till Stallarholmen. Så fort de satte upp bilderna i Mariefred kom det människor och tittade.
– Det är alltid så. Gamla bilder fascinerar folk, berättar Tomas.
Den här utställningen har alltså temat ungdom. På Sörmlands museum var man nyfiken på att undersöka vad man kunde hitta om ungdomens historia.
– Det är ett kul tema. Det som var roligt tycker jag var att utforska den tidiga ungdomshistorien. Begreppet ungdomar föds på femtiotalet, i och med att det kommer mycket populärkultur som lyfter unga. De får också lite bättre ekonomi.
På det sättet menar Josefine att det blev lättare för unga att skapa en egen kultur som också var synlig.
– På sätt och vis stämmer det att det föddes en ungdomskultur, men på samma gång är det lite en sanning med modifikation. För det fanns såklart ungdomar även tidigare, bara att de inte var riktigt lika synliga.
Nu ville man titta på allt man hade i arkiven om unga människor i Sörmland.
– Det var spännande att leta i arkiven och undersöka vad man kunde få syn på? Vad kan vi se från vår ungdoms historia i äldre fotosamlingar som kan bredda bilden?

Den allra äldsta bilden är från 1871 och de nyaste är från förra året. Josefine tycker att det skulle vara svårt att välja vilken tid det var bäst att vara ung på. Men hon tror att det kan vara tidigt 1900-tal.
– Om man tittar på fotona tycker jag att på 1920-talet, då blev de mer fria. Det kan man till exempel se på bilden från Krutbruket i Åker. Där är det tydligt att de är lite friare och kan släppa loss. Kvinnor och män har bytt kläder och det är inte så där stelt.
När man tittar på foton innan begreppet ungdom slagit rot och ungdomskulturen med en speciell klädstil vuxit fram, är det inte heller alltid lätt att se hur gamla människor är.
– När man ser på äldre bilder kan det vara svårt att avgöra vilken ålder människor har. Man uppfattar ofta inte att det är unga, för att de till exempel har hatt och käpp.
På utställningen finns till exempel ett foto med ungdomar som står vid en vattenkärra utanför Bellmansgården i Mariefred.

– Om man studerar fotot närmare upptäcker man att det är ungdomar som ser ganska coola ut. Vi vet också utifrån informationen till bilden att det är ynglingar. Men vi kan ändå tolka det som att det är äldre människor. För oss finns det sådana symboler, som att har man hatt, är det en äldre person, säger Josefine Svensson.