Tredje säsongen för Taxinge bryggeri och kök 

av Katrin Nilsson
Johan Hestréus och Liselott Egonsdotter-Hestréus.

Johan Hestréus brinner för att brygga öl och när han och hans fru Liselott såg att det fanns en möjlighet att arrendera den gamla handelsboden slog de till. Johan ville starta ett bryggeri. Det är något som han brinner för. 

– Jag bryggde öl hemma och kände att jag behärskar det. När sedan byggnaden lossnade och blev ledig 2020 bestämde vi oss.

Johan och hans fru tyckte att det var ett underbart hus och startade Taxinge bryggeri och kök där man kombinerade bryggeriet med närproducerad mat.  

– Vi arrenderar värdshuset för att vi tycker att det är fint och ville satsa på det här. Jag har tidigare jobbat i finansbranschen men hoppade av 2017.  

Idag är bykrogen där man kombinerat restaurang och bryggeri ett populärt inslag i Taxinge.   

– Vi har startat ett lokalt bryggeri i vår källare. Vi vill gärna kunna erbjuda mat som passar till den ölen som vi brygger, berättar Johan.  

Johan och Liselott tycker att de är lyckligt lottade som kan ha sin verksamhet i så vackra omgivningar i den fina gamla handelsboden.  

– Stället är en pärla. Jag älskar att vara här, konstaterar Johan. 

Men ekonomiskt har det varit ömsom vin, ömsom vatten under de två år de hittills drivit Taxinge bryggeri och kök.  

– Det är tredje säsongen vi har verksamheten. Vi går inte runt ännu. Nu funderar vi på vilka nya målgrupper som kan ta sig hit.  

Anton Hestreéus och Theo Haglund jobbar med servering och mycket annat.

Det vackra läget med nära till naturen och den gamla bebyggelsen är en fördel, men det ligger också lite avsides för många. Johan funderar på hur man kan få en större publik med intresse för öl och mat.  

– Skulle man till exempel kunna bussa människor från Stockholm? Man kan ta sig hit med lokaltrafiken men det tar lång tid.  

Nu är man förväntansfull inför framtiden.  

– Vi tror på den här säsongen. Men vi behöver fler gäster. Det gick ner lite under förra året, vilket förmodligen var för att pandemin släppte.  

Taxinge bryggeri och kök satsar mycket på trubadurkvällar och andra evenemang året runt. 

– Vi har öppet alla dagar på sommaren. Under resten av året har vi också öppet regelbundet med olika evenemang som till exempel trubadurkvällar. Det har varit mycket uppskattat.  

I sommar blir det ett antal musikkvällar. Till exempel blir det pubkväll med Pivo och underhållning med trubaduren och Andreas Isvoosig.  

Det blir också en meny där man har en öl som är bryggd speciellt till maträtten, som pajerna de serverar nu. 

– Vi har tagit in pajer från Nya Zeeland som ska passa med ett nytt New Zeeländskt öl vi gör i bryggeriet. 

menyn finns annars bland annat smashburger, med cheddar, picklad karamelliserad lök och pommes med dip och fish and chips med pommes, maltvinäger och tartarsås. 

På våren och sommaren kan man sitta ute i den vackra trädgården.

Till maten har de ett stort urval av dryck både från det egna bryggeriet och från andra producenter. Tanken är att man ska ha ett öl som passar till varje maträtt. Bland ölen från det egna bryggeriet finns bland annat Radens American Pale Ale “RAPA”, Rännilbo India Pale Ale “RIPA” samt Näsby Lager. 

En fördel med att ha en bykrog är alla gästerna tycker Johan.   

– Det jag tycker om är att träffa människor. Jag är en social person.  

Läs även:

Lämna ett svar