Nya motgångar för S/S Mariefred 

av Katrin Nilsson
På Ångans dag 2022 var Mikael Meldhav och Jimmy Dahllöf kapten respektive matros.

Redan i förra veckan flaggade ledningen för Gripsholms-Mariefreds Ångfartygsaktiebolag (GMÅA) för att S/S Mariefred inte kommer att kunna medverka på Ångans dag. Anledning var att ett svetsningsarbete försenats för att entreprenören man först anlitat visat sig sakna rätt certifiering.  

– Det är jättetråkigt att vi inte är med på Ångans dag men det är min goda förhoppning att vi ska komma igång med trafiken i juni alla fall, säger vd Henrik Birath.

Nu har man hittat ett nytt svetsföretag men arbetet ligger nere fram till att man beslutat hur svetsningen ska gå till.

– Efter att pannan är svetsad tar det ungefär en vecka att elda på och sedan måste vi göra några provturer innan vi kan gå i trafik också för vi behöver trimma in personalen.

Förra veckan när det stod det klart att Maja-båten inte kommer att kunna närvara på Ångans dag, underrättades ordföranden i GMÅA Lennart Rydberg på ett möte med vd Henrik Birath och tekniska chefen Kjell Nordeman.

– Det är väldigt olyckligt att den tilltänkta entreprenören visade sig inte ha full kompetens. Det här har sinkat oss dessvärre. Det är väldigt tråkigt för vi har gjort stora satsningar i vinter och samlat in mycket pengar. Det känns lite extra bittert att det i alla fall sinkas lite, förklarar Lennart Rydberg.

Hannu Lehmus, styrelseledamot i GMÅA och också ordförande i Föreningen Ångfartyget Mariefreds Vänner.

Under vintern har man alltså hunnit med en del reparationer på S/S Mariefred med genomgång av pannan och maskinen, dessutom har man gått igenom skrovet på Mälarvarvet. Allt detta har lett till stora kostnader.

– Det är sällan man gjort ett så här stort jobb. Det är rena arkeologin som man har sysslat med, betonar Hannu Lehmus styrelseledamot i Gripsholms-Mariefreds Ångfartygsaktiebolag och också ordförande i Föreningen Ångfartyget Mariefreds Vänner.

Lennart Rydberg ordförande GMÅA. Foto: Mattias Ek

Hannu betonar att det inte många svetsare som klarar av den här typen av arbete.

– De gick ju lite på pumpen där med just att hitta rätt hantverkare. Man kan inte göra det själv för att vi måste ha en som är behörig för just den typen av svetsning.

Så här beskriver Kjell Nordeman teknisk chef situationen i ett inlägg på Facebook där Majas situation diskuterats. ”Vi hade ett avtal med en svetsfirma angående vissa arbeten på och i ångpannan, men det visade sig sen att denne inte hade erforderliga licenser. Nu har vi avtalat med ett annat företag som har alla behörigheter att svetsa tryckkärl.”

Det är enligt Henrik Birath inte aktuellt att anlita en tredje entreprenör för svetsningen nu.

– Vi har den här firman som har sagt att de har tillstånd och är godkända för att göra den här typen av jobb samt har kunskap om hur man utför det. Alla de tre delarna är väldigt viktiga och det var frid och fröjd ända tills i fredags morse, förklarar Henrik.

Henriks förtroende för både Kiwa och entreprenören är stora.

–  Både kontrollorganet och det här svetsföretaget är väldigt professionella så jag har fullt förtroende för de bägge. Nu gäller det bara att de ska hitta en lösning som de tror på bägge två.

Kjell Nordeman, teknisk chef GMÅA. Foto: Barbro Holmberg

Blir något fel så kan det bli mycket allvarliga konsekvenser, förklarar Henrik.

– De vill inte att någonting ska gå galet, för ifall det skulle hända någonting i en sådan svets när vi har 10 kilos tryck i pannan, då är det direkt livsfara.

Nu är alltså målet trafikstart i juni. Vad gäller besättningen är den i princip klar för säsongen berättar Henrik.

– Det finns alltid en och annan lucka, men det är inte mer alarmerande än det brukar vara, tvärtom är det ganska populärt att jobba på Mariefred. Det är en historiskt intressant båt tycker de flesta.

Under Ångans dag 2022 fanns både Ejdern och Maja på plats.

Det kommer att bli flera kaptener som alternerar, förklarar Henrik.

– Vi kommer att ha åtminstone två olika huvudkaptener i sommar. Det är en kille som heter Ulf Karlsson som har sagt att han kan köra varannan vecka under sommaren. Sedan blir det en kombination av kanske tre till fyra befälhavare, säger Henrik Birath.

Läs även:

Lämna ett svar