Återbruket öppnar i Åker 

av Katrin Nilsson
Kvintetten som nu ska sälja sina saker på Sågkärrsvägen är Pernilla Hallén, Tom Engström, Marie Moberg, Maria Baumert och Katarina Roshag.

Marie Moberg drabbades av en ingivelse att starta en loppis. Det var när AB Åkers styckebruk, där hon jobbar, tömt huset på Sågkärrsvägen där det tidigare varit både stall och ladugård. Lokalen stod tom.

– Jag fick den ljusa idén att det skulle kunna bli loppis och sedan hörde jag med några vänner och de ville gärna vara med.

Kvintetten som nu ska sälja sina saker på Sågkärrsvägen är Pernilla Hallén, Tom Engström, Marie Moberg, Maria Baumert och Katarina Roshag. Samtliga har second hand, loppis, retro och antikviteter som passion.  

– Jag tycker om alla saker, men kanske mest sådant om är äldre. Till exempel gillar jag Lisa Larsson och gamla träsaker. Jag tittar själv runt på loppisar också, säger Marie Moberg. 

Öppettiderna kommer att vara varje lördag och söndag 10.00 till 14.00.

Butiken slog upp portarna samma dag som Byloppisen och Museets dag och Åkersborna hade gått man ur huse på samma gång som många rest från andra orter för att besöka Åkers styckebruk. En jämn ström av människor fyllde butiken. 

– Det är helt otroligt. Vilken dag! De som kom dit tyckte det var väldigt fint och välordnat och sa att de skulle komma tillbaka, så vi ska försöka få in nya grejer varje vecka, säger Marie. 

– Vi har haft en fantastiskt bra premiär, instämmer Katarina Roshag som länge velat satsa mer på loppisverksamheten.  

Tidigare har Katarina bara sålt på kommission.  

– Det har varit ett stort intresse i fem år. Det är en dröm som gått uppfyllelse att starta det här. Det är roligt att man kan sälja vidare istället för att slänga. 

Lokalen är uppdelad i avdelningar så att alla har olika hörn. I Pernillas hörn finns en blandning av olika saker.  

– Hos mig är det väldigt mycket prydnadssaker. Jag gillar speciellt änglar och sådant.  

Hon pekar på en av hyllorna där det nu bara står några enstaka vingbeklädda damer.  

– Hyllan som jag hade här med änglar var helt proppfylld när jag började idag. 

Alla som säljer har ett lager med prylar att hämta från,de ska kunna fylla på hela tiden.  

– Människor letar efter allt möjligt. Vi har sålt kläder, prydnadssaker, musikinstrument och annat, säger Pernilla.  

Öppettiderna kommer att vara varje lördag och söndag, 10.00 till 14.00.  

– Vissa kanske jobbar med något annat ibland, men då kan vi hjälpa varandra. Det en sak som är bra med att ha det här Återbruket tillsammans, betonar Pernilla. 

Marie tänker att de fem tillsammans skapar en intressant mix av saker.  

Det finns något för alla åldrar.

– Vi säljer allting och det var väldigt fint att Tony kom in för han står för de där el grejerna, så det är blandad kompott. Maria Baumert Pettersson har till exempel haft en loppis hemma på sin gård, så det finns nog grejer. 

Lokalen som tidigare bland annat varit stall tycker Marie funkar jättebra som loppislokal. Varje helg är det också kafé och planerna är att ha både författarevent och utställningar i framtiden, förklarar Marie Möller.  

– Vi har haft kontakt med lokala författare och så, men vi har inte spikat några datum ännu.

Läs även:

Lämna ett svar