Stora missar och skenande budgetar – Konsultbolaget bakom Larslunda simhall granskas 

av Malin Rosén
Larslunda simhall

Den 29 april tog Strängnäs kommun första spadtaget i bygget av Larslunda simhall och sporthall. Den 24 maj visade TV4:s Kalla Fakta första delen av sin granskning av konsultbolaget We Group och vd:n Mille Örnmark, som har anlitats för att projektera bygget i Strängnäs.

I och med granskningen framkommer det att kostnaderna för flera av företagets byggprojekt har skenat till miljardbelopp samtidigt som underlagen till siffrorna har mörkats. Hittills har notan ökat med 140 miljoner kronor i Strängnäs och fullmäktigeledamöterna i Strängnäs kommun har fortfarande ingen information om varför. 

Företaget We Group har anlitats av flera kommuner i Sverige, bland annat Strängnäs och Kiruna för att utforma och bygga badhus och sporthallar. Kostnaden för den nya simhallen och sporthallen i Larslunda beräknades ursprungligen att bli 265 miljoner kronor. I år kom beskedet att man ökar budgeten med ytterligare 140 miljoner kronor. Fullmäktigeledamöterna i Strängnäs kommun har inte några detaljer kring detta utan upphandlingen har sekretessbelagts.  

I Kiruna blev kostnaden flera hundra miljoner kronor dyrare än den ursprungliga planen. Idag ligger kostnaden för Kirunas nya badhus på 820 miljoner kronor och i mars sparkade Kiruna We Group på grund av de ökade kostnaderna samt företagets stora missar i projekteringen och en fortsatt utebliven tidsplan för bygget. 

 Kalla Faktas granskning visar även att Mille Örnmark, VD för We Group, har ljugit om sina meriter i samband med upphandlingar. Han har själv påstått att han har bland annat en doktorsexamen i kemi och mikrobiologi medan det står i hans cv att han är utbildad inom byggnadsteknik och fysiologi. Mille menar att detta är falska uppgifter och att det är en felskrivning i hans cv – där det egentligen ska stå byggnadsteknik och fysik. Enligt TV4:s experter kan detta vara olagligt.  

Läs även:

Lämna ett svar