Vår på Callanderska 

av Katrin Nilsson
Per Aronsson

Frön sås, ogräs rensas och blommor planteras. Per Aronsson som är samordnare i trädgårdsgruppen och vice ordförande i hembygdsföreningen i Mariefred, har själv ett litet land som han sköter. 

– Det har inte kommit upp så mycket ännu men jag har bland annat odlat lök, morötter, persilja och dill på mitt land.

Det är högsäsong för alla odlare. På Callanderska är Per Aronsson i full gång. En doft av tjära möter en när man kommer in på hembygdsföreningens gård. Föreningen håller nämligen på att måla de nya gångbrädorna som ska läggas ut i trädgårdslandet så man inte behöver trampa i odlingarna. Det var länge sedan de byttes ser man på de multnande brädor som kasserats och nu ska fraktas bort. 

– Innan vi placerar ut gångbrädorna målar vi dem med en blandning av tjära och linolja, berättar Per. 

Det är 17 till 18 personer som har köksland på Callanderska. I trädgårdslandet ska det bara vara nyttoväxter. Undantaget är blommor som kan vara gynnsamma för odlingarna. 

– Krasse till exempel kan skydda mot bladlöss, berättar Per. 

I Per Aronsson land har han bland annat planterat morötter och lök.

Det finns också ett blomland, en örtträdgård samt en odling med växter till textilfärgning. Callanderska var en gång en färgargård och på barndagarna varje år brukar besökarna få prova på att färga olika textilier. Här odlar man till exempel Väddklint, Färgkulla Safflor och Vit blodört. 

Trädgården sköts helt ideellt av de som är medlemmar i hembygdsföreningen. De har också möjlighet att ställa sig i kö för att få ett eget köksland.  

Tanken med hela trädgården är att man ska få en känsla för hur det kan ha sett ut på den tiden gården var bostad på arton- och nittonhundratalet. Att ha ett köksland är en rolig hobby, förklarar Per Aronsson. 

– Det är mest för nöjes skull, för att jag är intresserad av trädgårdsodling.  

Läs även:

Lämna ett svar