Alma gjorde en egen klädkollektion som examensarbete 

av Katrin Nilsson
Alma Möller.

Under Taxingedagen härom veckan visade Alma Möller från Mariefrede sina egendesignade kläder. Ett par favoritjeans gav henne inspiration att göra en kollektion som examensarbete.  

– Jag hade ett par jeans med coola fickor. När de sprack ville jag inte sluta använda dem. Då tänkte jag att jag gör en kjol.

När Alma väl beslutat sig för att göra kjolen gick hon vidare med en hel klädkollektion med samma tanke om återbruk. Under hela arbetet har Alma experimenterat och testat sig fram. 

– Det började med att jag använde fickorna och sedan fortsatte att göra en matchande kollektion. Efter det har jag kommit på saker efterhand, som att ha snörning i sidan. Jag har inte vetat från början vad jag skulle göra utan jag har provat mig fram. 

När kläderna står utställda på gräsmattan framför slottet kommer det hela tiden fram människor och tittar och kommenterar.

 

Alma går textildesign på Vackstanäsgymnasiet. Skolan ligger mellan Södertälje och Nykvarn vid sjön Vällingen. Vackstanäs har intagning från hela Sverige och också möjlighet för elever att bo på skolans internat. Idag går elever från cirka 40 olika kommuner på skolan. Vackstanäs är en fristående skola som drivs utan vinstuttag.  

r finns bland annat linjen textildesign som är högskoleförberedande. På utbildningen jobbar eleverna med textil, design, bild och formgivning.  

Alma har haft en visning med sin kollektion på Klädverket i Taxinge.  

– Vi hade modevisning här och då hade jag kläderna själv. Det var roligt att ha visningen speciellt eftersom jag var med och höll i den.  

När kläderna står utställda på gräsmattan framför slottet kommer det hela tiden fram människor och tittar och kommenterar.  

– Jag har fått många reaktioner, människor gillar dem och tycker att kollektionen är fin. 

Återbruk och att spara på jordens resurser är viktigt för Alma.  

– Jag har jobbat med begagnade kläder. Det är viktigt med återbruk. Speciellt tillverkningen av jeans tar mycket av jorden resurser. 

Almas kläder är personliga och unika och går inte direkt att klassificera.

 

Om kläddesign är något som hon vill satsa på i framtiden har hon inte bestämt. 

– Jag vill gärna fortsatta med remake. Det skulle också vara roligt att jobba med arrangemang.  

Hennes kläder är personliga och unika och går inte direkt att klassificera. 

– Jag tänker att jag har en egen stil och rför var det också roligt att göra en kollektion. 

Alma har inga omedelbara planer på att gå vidare kommersiellt med den här kollektionen utan tänker helt enkelt använda kläderna själv.  

– Jag kommer nog att behålla dem. Jag vill inte skiljas från dem för att det är den första kollektionen som jag gjort.  

Efter sommaren väntar helt andra äventyr för Alma.  

– Till hösten har jag sökt till Uppsala universitet. Där ska jag studera musikvetenskap. Jag älskar musik och vill börja spela trummor. 

Läs även:

Lämna ett svar