Marcus tar över VD-posten efter pappa Örjan 

av Jennifer Lundkvist
Marcus Trybom tar över rollen som VD för Mariefredsbolaget MAVAB efter pappa Örjan som jobbat i snart fyrtio år. Marcus har tidigare jobbat på internationella bolag och ser fram emot att nu få jobba på hemmaplan.

För några veckor sedan tillträdde Marcus Trybom som ny VD för MAVAB. Efter flera år av stora, globala företag ser han fram emot en mer familjär arbetsplats på hemmaplan. 

I 35 år var Örjan Gustafsson VD för MAVAB, som han och hans far tog över 1983 efter att Mariefredsverken gått i konkurs. Mariefredsverket grundades 1963 och 20 år senare köpte Örjan och hans pappa upp konkursbolaget. Idag kallar sig MAVAB själva för ”det lilla globala bolaget” med kunder över hela Norden. 

Sedan en månad tillbaka har MAVAB en ny VD i Marcus Trybom, som tar över efter pappa Örjan. Tidigare har Marcus sommarjobbat på företaget men efter studier har han arbetat på storföretag som Vattenfall, Husqvarna och Atlas Copco, där det blev tre år i Tyskland. 

–  Jag läste kemifysik på Europaskolan och har alltid varit intresserad av affärer och teknik, säger Marcus. Sedan pluggade jag till civilingenjör med inriktning industriell ekonomi i Linköping. 

Marcus är uppvuxen i Strängnäs och träffade sin fru när han gick på gymnasiet där. De gifte sig i Mariefreds kyrka och har idag tre söner. Efter att ha bott utomlands ett tag är han nu tillbaka på hemmaplan. 

MAVAB har idag 55 anställda och arbetar med att konstruera, bygga och leverera kundanpassade nyckelfärdiga modul-och teknikhus för telekomsektorn, försvarsindustrin och läkemedelsindustrin. Dessutom levererar de industribyggnader och stålentreprenader till hundratals företag och branscher runtom i världen. 

–  Marknadsmässigt är det bra timing för MAVABs tjänster och produkter, berättar Örjan. 

Han berättar också att det kändes som en bra timing för en förändring. Örjan har några år kvar till pension och kommer att arbeta vidare på företaget – men som säljare. De kommer att kunna jobba sida vid sida under de kommande åren. 

–  Det känns alldeles förträffligt! Det är någonting sådant här som MAVAB behöver. Lite frisk energi och ögon som ser det jag inte sett på fyrtio år. 

Marcus som tidigare arbetat på börsnoterade, globala bolag, ser redan stora skillnader mellan sina förra arbetsgivare och sin nya. 

–  Jag kommer in från storbolag med tydlig struktur och processer, så det är väldigt annorlunda. Styrkan med MAVAB är ett skickligt och kompetent team och att alla beslut kan tas snabbt. 

En av de största skillnaderna mellan storbolagen och mindre bolag är att man kan bygga värde över tid istället för att kvartalstyras. 

– Vi fattar inte beslut för att det ska bli bra om tre månader, vi fattar beslut som blir bra om fem till tio år, säger Örjan.
Man ser resultatet av vad man har åstadkommit tillsammans, jämfört med hos stora aktiebolag, flikar Marcus in. 

Första veckan var Marcus på mässa och fick lära känna både bolaget och personalen bakom det. Flera av de anställda har jobbat i över tjugofem år och förhoppningen är att vara en fortsatt attraktiv arbetsgivare i kommunen. 

–  Lyxen är att komma in och lära känna personalen, och sen se vad man gör bra och vad man kan göra bättre. Att renodla så mycket som möjligt. 

Marcus berättar att de just nu har fulla orderböcker som de ska försöka få ut och sen är planen kort och gott att fylla på dem igen. 

–  Det känns jättekul! God magkänsla efter de här tre veckorna. 

Läs även:

Lämna ett svar