Antikexperter gästade Mariefred 

av Katrin Nilsson
Christoffer Julin och Peter Pluntky har fått i uppdrag att värdera Glänta Boys nalle.

Peter Pluntky och Christoffer Julin var på plats under Ångans dag för att erbjuda besökarna att värdera deras föremål. När MT/Måsen var där hade de just kommit igång och tyckte att det hittills varit en fin utflykt till Mariefred.  

– Vi har fått turista här med trevlig övernattning och frukost på värdshuset, förklarade Peter.

Peter Pluntky är känd från Antikrundan i SVT och hans specialområden är tekniska antikviteter, leksaker, spel, reklamskyltar i emalj med mera.   

Christoffer Julin är specialist på keramik, porslin, 1900-talsdesign och mycket annat.  

Apropå värdering är just serviser något som man kan köpa mycket billigt, berättar Christoffer. 

– En hel fin gammal Rörstrandsservis kan gå för några hundra.  

På Ikea, som Peters tallrikar hemma lite överraskande kommer ifrån, är priserna helt annorlunda. Men även Ikeas möbler och inredning stiger ofta i värde. Ikeas fåtölj Cavelli såldes 2021 för 151 000 kronor, men när det väl har hänt så påverkar det också priset. 

– Då letar alla fram sina fåtöljer och priset sjunker, berättar Christoffer.  

Ofta tänker man också att det är lättare att värdera sina prylar själv när det finns så mycket information och auktionsresultat på nätet, men det kan vara mer komplicerat.  

— Det kan vara svårt för att priserna föndras snabbt. Man vill också ha det högsta priset man sett, men det får man ofta inte och då förblir föremålet osålt, säger Christoffer.  

Att vara på jakt efter föremål man gillar kan vara roligt. Peter har själv en samling äldre emaljskyltar hemma på väggarna, och har också skrivit en bok om ämnet.  

– Jag har ett stort intresse för gamla reklamskyltar. 

Dessutom har han dekorerat hemmet med två antika cyklar. Peter vill ändå vara måttfull i sitt samlande. 

– Jag vill inte att prylarna ska ta över livet 

Ändå har han en gång för inte så länge sedan ägt ett helt leksaksmuseum. Det var vid Mariatorget i Stockholm, men när hyran blev för hög sålde han samlingen till Italien. Tyvärr har den ännu inte kommit igång.  

– Nu ligger leksakerna nedpackade i Rom eftersom italienarnas ekonomi inte är bra.  

Både Peter och Christoffer ställer upp ideellt denna dag för att kunna sprida kunskaper till hugade besökare. Så här i början av dagen är det lugnt, men en liten flicka har nu kommit fram till bordet. Hon heter Glänta och presenterar sin nalle för antikexperterna.  

– Min uppskattning är att den är ovärderlig, konstaterar Peter Plunkty. 

Läs även:

Lämna ett svar