Barnen mötte drottningen på Gripsholm

av Katrin Nilsson
Familjen Vasa bodde ofta på Gripsholms slott. Gripsholms slott.

På familjevisningen Fem prinsessor är fler än fyra prinsar får barnen möta Gustav Vasas andra fru Margareta Leijonhuvfud gestaltad av guiden Louise Smith.

– Det är jätteroligt att vara Margareta. Hon sägs ha varit en kärleksfull människa och hon hade ett tungt ansvar att sköta sitt stora hushåll på Gripsholms slott.

En försvarlig samling barn och vuxna i olika åldrar har valt att tillbringa nationaldagen i sällskap med drottning Margareta som idag gestaltas av guiden Louise Smith. Barnen är förtjusta över att få träffa en drottning och följer henne gärna på vandringen genom slottet för att få veta mer om livet där och hennes stora familj.

Under visningen Fem prinsessor är fler än fyra prinsar får man lära känna drottning Margareta och hur hon kunde tillbringa sina dagar.

– Hon skötte mycket av det praktiska arbetet i hemmet så hon var tvungen att vara en bra ledare. Jag tror att ifall hon levt idag skulle hon varit till exempel VD. Hon var vänlig och bestämd, så det skulle passa henne, säger Louise.

Margareta födde tio barn under äktenskapet med Gustav Vasa, varav åtta överlevde till vuxen ålder. Själv föddes Margareta Eriksdotter Leijonhufvud 1516. Hon var dotter till riksrådet Erik Abrahamsson Leijonhufvud och Ebba Eriksdotter. Hon kan ha fötts på Ekebergs herrgård i Närke, men uppgifterna är osäkra. När hon var fyra år dödades hennes far under Stockholms blodbad.

Louise berättar om Margaretas liv på slottet.

När Gustav Vasa visades intresse för att ingå äktenskap med Margareta var hon redan förlovad i hemlighet, men hon gav ändå med sig och gifte sig med kungen.

Vart eftersom vi passerar olika porträtt under guidningen, berättar Louise eller drottning Margareta om de olika kungligheterna. Vi passerar drottning Kristinas porträtt och Margareta berättar att hon blev regent redan när hon var sex år. Skulle ni klara det frågar Margareta? Flera barn meddelar att det inte skulle vara några problem.

Louise visar drottning Margaretas stora säng och svarar på frågor om varför hon och kungen inte sov i samma rum. De hade skilda lägenheter på slottet till och med.

– Det var vanligare på den här tiden. Det var modernt.

Margareta Leijonhuvfud gestaltad av guiden Louise Smith.

Stor entusiasm uppstår sedan när Louise frågar vem som vill ha nyckeln till fängelsehålorna och alla ger sig av för att testa hur det kan te sig att vara fånge på slottet.

Avslutningsvis visar Louise barnen till rummet där det populära lejonet Leo står i en monter.

– Om man studerar lejonet kan man se att det ser ut som lejon gör på vapensköldar, vilket varit ett populärt motiv för att visa makt och styrka.

Louise arbetar sin tredje säsong på slottet, där hon trivs mycket bra.

– Jag gillar allt på Gripsholm, interiörerna, historien och kollegorna. Det är en fröjd att jobba här, speciellt när vi firar 500 år. De händer så mycket.

Inte minst tycker Louise om att få vara drottning Margareta för en dag.

– Det är jättekul att ta med barnen på visning.

Läs även:

Lämna ett svar