Paulina gjorde lemonad av tråkiga elskåp

av Jennifer Lundkvist

Paulina Hammarstedt beställde ett charmigt konstverk för att dölja det fula elskåpet som placerats precis utanför Galleria Präntaren.

När du är ute och går ser du säkert många elskåp – om du ser dem över huvud taget. Ofta är de gråa och tråkiga och inte något som får ögat att reagera i första taget. Detta ville man i centrala Strängnäs ta vara på och skapa konst på en annars obemärkt yta.

Paulina Hammarstedt är centrumledare för Gallerian Präntaren. För några år sedan placerades ett elskåp inte långt från köpcentrets entré, vilket Paulina tyckte var en otroligt tråkig plats för ett otroligt tråkigt skåp. Efter att ha funderat på en lösning kom hon fram till idén att låta någon måla skåpet i ett fint motiv.

Graffitikonstnären Roger Lindgren målade Strängnäsmotiv live inför förbipasserande. Nu har Galleria Präntaren det finaste elskåpet i Strängnäs.

–  Idén började väl egentligen för några år sedan när elskåpet helt plötsligt placerades där, berättar Paulina. En tråkig plats att placera ett brutalt stort elskåp, mitt emellan gallerians skyltfönster där vi vill inspirera folk.

Paulina kände att skåpet förstörde en del av charmen och efter att ha inspirerats från bland annat Helsingborgs city började hon dra i diverse trådar och se över möjligheterna att göra något kul. Det finns ett talesätt som lyder ”när livet ger dig citroner, gör lemonad” och det var precis det som Paulina gjorde. Ett fult skåp som hon inte kunde flytta på eller göra någonting åt valde hon i stället att göra något fint med.

–  Jag började att kontakta SEVAB för att fråga om det var okej att måla skåpen, säger Paulina. Det var aldrig några problem från deras sida.

Efter det kontaktade Paulina en lokal tryckfirma för att eventuellt kunna dekorera skåpet med dekorplast. Hon kontaktade även flera konstnärer och hamnade till slut hos graffitikonstnären Roger Lindgren.

–  Jag berättade om idén och önskemål att få fram något som är typiskt Strängnäs och det landade ganska fort i domkyrkan, vilken var ganska passande i och med 500-årsresan.

Målet var att det skulle vara klart till den stora sommarfesten 3–6 juni och så blev det. Skåpet livemålades inför förbipasserande strängnäsbor som fick se motivet sakta men säkert växa fram och blev som en egen liten aktivitet under sommarfestens första dag.

Motivet består av domkyrkan, väderkvarnen och charmiga små hus med rött staket. Tanken är att det målade elskåpet ska vara bestående och inte bara något för sommaren och 500-årsredan. Eftersom det är målat med graffitifärg kommer det att finnas kvar även på lång sikt.

Det här är det enda elskåpet som Paulina vet som är målat, men hennes förhoppning är att initiativet ska väcka liv i flera företag och fastighetsägare, och att Strängnäs kommun kan göra något roligt projekt om just dekorativa elskåp.

Paulina berättar att de inte har några fler elskåp att måla, men att det alltid finns något kul att hitta på både i och utanför gallerian.

–  I gallerian händer det saker hela tiden, men just nu har vi inga större planer utomhus, säger Paulina.

Läs även:

Lämna ett svar