Romeo och Julia-kören gästar Gustav Vasas hov

av Katrin Nilsson
När Romeo och Julia-kören firar Gustav Vasa 500 år har man hämtat inspiration både från renässansens rika kulturliv och sin egen historia.

En resande renässansensemble intog på nationaldagen Gripsholms slott. Det var Romeo och Juliakören som för första gången framförde konsertföreställningen de skapat till Vasajubileet.

– Det är en konsert med inramning där man får möta en renässansensemble som har flera likheter med Romeo och Julia-kören själva, säger gruppens konstnärliga ledare Benoit Malmberg.

Romeo och Julia-kören har gjort sig kända för sina personliga tolkningar av renässansmusiken och konserter som är en blandning mellan musikframträdande och teater. På nationaldagen var de först ut i Gripsholms slotts konsertserie. För den som missade det här tillfället återkommer föreställningen några gånger till i sommar.

När Gustav Vasa blev kung blomstrade kulturlivet ute i Europa, men det dröjde innan all denna musik, lyrik, konst, poesi och litteratur nådde Sverige.

När Romeo och Julia-kören firar Gustav Vasa 500 år har man hämtat inspiration både från renässansen rika kulturliv och sin egen historia som tog sin början på 1990-talet. På samma sätt som Romeo och Julia-kören gjorde resor i Europa till bland annat Balkan, skildrar man i föreställningen en resande musikensemble som efter att ha besökt Europa och tagit del av kulturlivet där nås av nyheten att Sverige har en ny kung.

Benoit Malmberg Romeo och Julia-körens konstnärliga ledare.

Föreställningen tar sin början när ensemblen återvänt till Sverige och framför en konsert på en middag på Gripsholms slott. Här får kungen och hovet ett tillfälle att bekanta sig med, för Sverige på den tiden, nyväckta musikaliska stjärnor som Josquin des Prez, Clement Janequin, Bartolomeo Tromboncino och Juan del Encina. Dessutom får de ta del av texter av Petrarca och Boccaccio.

Benoit ser många paralleller till den renässansensemble som de nu gestaltar på scen och Romeo och Julia-kören.

– I vår föreställning tänker vi oss 30 år tillbaka i tiden från 1523, så både den kören och Romeo och Julia-kören bildades när man var på väg mot ett millennieskifte.

Liksom Romeo och Julia-kören gjort resor till bland annat Balkan gör ensemblen i föreställningen en bildningsresa.

– Vi har tänkt oss att den här musikensemblen gav sig av till Italien för att förkovra sig.

När de får reda på att Sverige fått en ny kung 1523 beger dig sig hemåt. Skillnaden mot Italien är påfallande.

– I Italien finns Da Vinci, Michelangelo, kompositörer, poeter och författare. Man månar om kulturen. I Sverige finns ingenting.

Niklas Atterhall, som också spelar luta, har skrivit texter som binder samman berättelsen.

– För de som följt oss kommer man att kunna känna igen glimtar av Romeo och Julia-kören i berättelsen, berättar Benoit.

Som avslutning har Niklas skrivit en text som också är menad som ett inlägg i en nu aktuell diskussion, nämligen den om kulturens roll i samhället, förklarar Benoit Malmberg.

– Vi hoppas att vi i framtiden kommer att värna om kulturen i vårt samhälle.

Nytt för de här konserterna är också Romeo och Julia-körens kostymer. För de här konserterna har de lämnat sina renässanskostymer hemma. Istället framför de föreställningen i nydesignade kläder från Camilla Thulin.

– Det är första gången vi har de här nya kostymerna.

I framtiden kommer de också att använda renässanskostymerna som man känner igen från deras konserter.

Niclas Atterhall spelar luta och har också skrivit berättartexterna.

Romeo och Julia-kören har framfört kompositörer från olika tidsåldrar som Händel och Mozart men tyngdpunkten har varit i renässansen

– Det funkar bra med skådespeleri och kan framföras rytmiskt och svängigt.

Här har kören också utvecklat en egen särart.

– Det har funnits en tradition att man strävat efter att sjunga renässansmusik som man tänker att man gjorde på den tiden, men vi fokuserar inte på det.

Kören som funnits i 32 år har sett många musiker och sångare komma och gå.

– Kören utvecklas och varje årgång, när det kommer nya, höjs nivån. Vi har mer och mer hittat vår form.

Läs även:

Lämna ett svar